Инцково правно насиље

Перица Пећанац
Инцково правно насиље

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поново је посегао за "бонском батином" и наметнуо одлуку о продужењу мандата на још три године страних судија и тужилаца у БиХ који раде на предметима ратних злочина.

Показујући своје "мишиће", Инцко је јуче на конференцији за новинаре у Сарајеву, окружен амбасадорском коктелском свитом, саопштио и да ће стране судије и тужиоци остати у Одјељењу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Суда БиХ у функцији савјетника и да "у овом случају није искористио бонска овлашћења".

Наметнувши ове одлуке, Инцко је доказао да је добро плаћена фигура којом управља дио међународне заједнице и бошњачки лобистички центри, те отклонио дилеме о "добронамјерности" канцеларије високог представника (OHR), ако су икада и постојале.

Инцко је посљедњим одлукама погазио све могуће законе ове земље, обезвриједио институције, оглушио се на позиве легитимно изабраних представника конститутивног српског народа, још више пољуљао стабилност БиХ...

Кренувши само од чињенице да су стране судије и тужиоци у БиХ до сада били ангажовани према споразуму између OHR-а и Предсједништва БиХ, на основу чега је и донесен закон о Суду и Тужилаштву БиХ, није постојала никаква надлежност високог представника да наметне посљедње одлуке, па је очигледно да је Инцко починио правно насиље.

Правно насиље, које је неколико дана раније добрано утврдио руководилац Одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Дејвид Швендимен обустављајући истрагу о злочинима у "Тузланској колони" и Коњицу.

Са устима пуних евроатлантских интеграција и пута БиХ ка Европској унији, Инцко је одлучио да радикализује ситуацију, ускрати тај пут грађанима ове земље и неминовно наметне потребу за референдумом на којем ће се српски народ изјаснити о њима.

Као што рече члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, ако други могу да се изјашњавају о ријекама, сливовима и минаретима, онда српски народ може о суштинском питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана