Инцкови стереотипи

Жељка Домазет

Да се високом представнику у БиХ Валентину Инцку без икаквог устезања може додати епитет ревносног ученика "ресавске школе", доказ су његови извјештаји које из године у годину подноси Савјету безбједности Уједињених нација.

Овај преписивач, који на тим извјештајима мијења само датуме, из године у годину за све лоше у овој земљи криви Републику Српску, њене институције и званичнике.

Овога пута отишао је и корак даље, па је према најновијем извјештају, Република Српска крива зато што БиХ не иде напријед ка демократском и европском свијету, крива је када слави своје значајне датуме иако су они старији и од установљења високог представника и његовог дјеловања у овој земљи. Прецизније, Инцко тврди да БиХ није напредовала зато што је РС славила свој рођендан.

Инцко криви Српску и њене институције и званичнике и што не дозвољавају да се њена имовина која је јој Дејтонским споразумом загарантова књижи на БиХ, која је, како слово Дејтона каже, састављена од РС и ФБиХ. Ниједним словом свог накарадног извјештаја није поменуо ко је прекршио договор када је ријеч о доношењу закона о војној и државној имовини и ко у овој земљи минира све могуће договоре и слогу.

Тек успутно осврнуо се на највећу кризу у овој земљи коју је својим неутемељеним захтјевом за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид изазвао лидер СДА и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Ниједном ријечју, наравно, није поменуо ни своје непримјерене изјаве и поређења Српске са фашистичком НДХ.

Српска и њени највиши званичници нису без разлога увели праксу да том истом Савјету безбједности УН пошаљу свој извјештај и, као и ранијих година, и овога пута понове да Српска само тражи досљедну примјену Дејтона.

Јасно је као дан да сви они који насједну на Инцкове извјештаје неће донијети добро овој земљи и њеним народима.

А што се тиче даљег просперитета БиХ, он сасвим сигурно не стоји у извјештајима, изјавама и ресавским писанијама високог представника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана