Инцкови поздрави

Ведрана Кулага Симић

Високи представник у БиХ Валентин Инцко одлучио је да мало напусти ову земљу, у којој је његов глас у посљедње вријеме све тиши, са тенденцијом даљег слабљења.

Отишао је "преко баре" да америчке званичнике упозна о стању у БиХ и да им, између осталог, пренесе своје поздраве на адресу Бакира Изетбеговића, који је прије неколико дана одлучио да настави агонију и блокаду законских рјешења којима се настоји довести у ред област пребивалишта (коју је иначе и започела управо његова странка на нивоу БиХ).

Саопштење којим је OHR хтио да обавијести јавност о томе гдје се креће њихов шеф ових дана и са ким се састаје, на свјетлост дана је изнијело само потврду да се Валентин Инцко отворено у вези са овим питањем ставља на страну Бошњака и да сугерише какву одлуку Уставни суд треба да донесе.

Нису нашли за сходно да помену да је одлука, коју је донијела Влада РС, на снази како би спријечила изборни инжењеринг, преваре и малверзације, док се СДА и њој блиски не престану играти са законом који дуго стоји у Парламенту БиХ и чека да угледа свјетлост дана. Нису поменули ни да је та одлука превентивно рјешење утемељено на европским вриједностима и зарад веће безбједности јер, како ствари стоје, БиХ може да фиктивне адресе "извози" као мало ко у региону и шире.

То, изгледа, не пије воде код Инцка, OHR-а, као ни код још неких представника ЕУ који, када је БиХ у питању, посебно Српска, заборављају вриједности које важе у земљама из којих сами долазе. Питање је само зашто - да ли смо превише изнад или испод њих или изван Уније, у коју нас позивају под условом да морамо да поштујемо њихове вриједности, мада те исте вриједности не вриједе у свим случајевима једнако.

Инцко је, у сваком случају, искористио још једно добро плаћено путовање да би промовисао своје виђење стања у БиХ. Лоших и добрих момака, одлука и захтјева, ставивши акценат наравно на оне који желе да се блокада настави док не дођу до циља, а то је изборни резултат у РС по својој визији.

Високи представник у БиХ би требало да износи ставове свих страна у овој земљи. Требало, али ситуација очигледно није таква, а то није први, а нажалост ни посљедњи пут.

Тако ће Инцкови поздрави, по ко зна који пут, бити саслушани у свијету и примљени к знању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана