Инцкове увреде

Горан Маунага

Зло које је започето онда кад је фашистичко-нацистичка Пољска извршила агресију на Њемачку 1939. године, у свијету, региону и БиХ снажно дјелује и данас.

То би била логична реченица којом би Валентин Инцко могао да настави свој низ "бисерних изјава" достојних његовог земљака Бењамина Калаја и најпознатијих историјских фалсификатора.

Он се, поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске, није зауставио на поређењу Српске са фашистичком НДХ, него је, тврдећи да га нисмо схватили, у истом тону призвао сјећање на нирнбершки процес и упоредио свој "часни" боравак у БиХ са учешћем судија странаца на том процесу који су, каже, омогућили Њемачкој да се суочи са својом прошлошћу.

Па он, ето, на исти начин то омогућава Републици Српској, ваљда фашистичкој по том његовом фалсификаторском схватању.

А да основа и разлога за фалсификовање има колико хоће у, за то, стручном Сарајеву, то је већ општепозната ствар. Јер да није тако, не би борац за слободу Гаврило Принцип преко ноћи у том граду од ослободиоца био проглашен за терористу, а име моста који је носио његово име промијењено у Франц Фердинанд.

Инцко се од почетка понаша као да је Српска под анексијом, затварајући сваку могућност да се у БиХ оствари равноправност и поштовање Дејтонског споразума иако је у БиХ послат као врховни ауторитет и тумач тог споразума.

Све вријеме ми смо то квалитетно трпјели, као и чињеницу да он свој посао не обавља како треба чак ни уз плату од 25.000 евра, али је сада заиста прешао све границе професионалности, дипломатије, културе, пристојности…

Сада, када је показао право лице, он у БиХ више нема никакав ауторитет, а у Српској може бити само персона нон грата док се, бар не извини за нанесене увреде, изнијете неистине и фалсификовање историје.

У том ставу Српска треба да буде јединствена, па таман да Инцко употријеби и бонска овлашћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана