Инцкова штала

Дарко Момић

Ко се сјећа велике конференције “20 година Дејтонског мировног споразума - погледи”, одр‘ане у септембру 2015. године у Бањалуци?! Био је то озбиљан скуп са кога су послате мирољубиве поруке, ширен оптимизам и истицан значај су‘ивота и толеранције, али на којем је један јако битан детаљ остао непримијећен. А то је да је високи представник Валентин Инцко дводневни скуп напустио већ првог дана и више се уопште није појављивао.

Новинари уморни од трчања за саговорницима и узимања изјава нису ни примијетили да га нема, а само ријетки су се након што је на цијелу гунгулу спуштена завјеса распитали куда је отишао шеф ОХР-а.

Али том нимало небитном детаљу од прије скоро три године ћемо се вратити мало касније, јер је много ва‘нији тренутак у којем се сада налази БиХ. А налази се, што би рекао Џемалудин Перајић из непревазиђене “Топ листе надреалиста”, на дну дна.

Елем, колико год звучало грубо или претјерано, али мање су‘ивота и толеранције није било готово никад. А више отровних стрелица од Сарајева према Бањалуци није упућено од потписивања Дејтона до поменуте конференције, колико од конференције до данас. Добро, није баш да отровне стријеле нису ишле и обрнутим смјером, али у већини случајева је била ријеч о реакцији и изнуђеном одговору. Бошњачки политички лидери, без разлике да ли је ријеч о љевичару на папиру и шефу СДП-а Нермину Никшићу, покондиреном социјалдемократи и јастребу Сејфудину Токићу или лидеру СДА и члану Предсједништва БиХ испред најбројнијег народа Бакиру (Себије) Изетбеговић, не пропуштају ни дан, ни прилику да понове како треба укинути Републику Српску или бар неку њену институцију.

Једну од прилика да оспу вербалну паљбу по Републици Српској и њеној полицији видјели су и у набавци 1.500 пушака за МУП РС. Као папагаји су прво постављали питања зашто се ору‘је набавља, а одмах потом и одговарали како се Додик спрема за “не дај бо‘е”. Али то није ништа ново, већ још једна глупост из њиховог репертоара, јер 1.500 дугих цијеви није довољно да наору‘а ни једну бригаду, а камоли војску. Међутим, није баш глупост када се тај потез осуди у коминикеу Савјета за имплементацију мира.

На срећу, коминикеима, који се састављају углавном по препоруци високог представника, придаје се све мања па‘ња. И то с пуним правом када се зна да је Валентин Инцко конференцију с почетка овог текста напустио зато што је морао у Аустрију, гдје је на свом имању отварао нову - шталу. Ко шиша и нас и Дејтон, њему су битније његове краве!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана