Инцкова “ресавска школа”

Ведрана Кулага Симић

Високи представници годинама “ведре и облаче” у БиХ, праве пометњу и руше многе ствари које су проистекле из Дејтонског споразума.

За толике године, колико је међународна заједница на сцени у БиХ, свима би требало да буде савршено јасно каква је права слика прилика у БиХ и ко је један од највећих криваца за тренутни свеопшти хаос и потпуни застој у БиХ.

Тај актуелни кривац је садашњи високи представник Валентин Инцко који је својим прстима замрсио односе у ФБиХ, али, гле чуда, у извјештајима које је у протеклом периоду поносно слао у Савјет безбједности и изражавао забринутост за БиХ, своју одговорност је сакрио.

То је само један од примјера да његови извјештаји садрже само изврнуте тезе и искривљене слике, а ни трага истине и правих криваца за катастрофално стање у овој земљи.

Најлакше је написати, или боље речено преписати из ранијег извјештаја да је очигледно да званичници РС својим изјавама руше Дејтонски споразум и нарушавају територијални интегритет и суверенитет БиХ, умјесто “Ја, Валентин Инцко, закомпликовао сам ситуацију у ФБиХ”. То ћемо, руку на срце, никад, а можда ни тада чути.

Да се разумијемо, није само Инцко главни и одговорни кривац за све. Не. Он је само наставио политику својих претходника који су чак јасно истицали да им је циљ за вријеме боравка у БиХ било рушење Дејтона и Републике Српске која је многима трн у оку, али он није био дужан да ту праксу настави.

Посљедњи извјештај високог представника у БиХ, који је био и пред Савјетом безбједности Уједињених нација, сачињен је на неистинама па и искривљеним сликама о општем стању у БиХ.

Међународна заједница годинама покушава да наметне неки нови Дејтон или неки други споразум који би дефинисао односе у БиХ, али све се чини да то буде на штету РС и зато не треба да чуди чињеница из извјештаја високих представника да су лоши момци увијек из РС, иако је у ФБиХ хаос свуда. 

БиХ се мјесецима налази у веома критичном стању. Земља све теже “дише” и свака даља прогноза је неизвјесна. Она тренутно није ништа друго него пацијент у тешком стању чији “љекари” праве грешку за грешком.

Вријеме је да неки страни “љекари” спакују себе и пристрасност коју година његују у кофере и ухвате посљедњи аутобус, лет, воз или шта год за одлазак из БиХ.

Откуцава и посљедњи минут до 12.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана