Инцков извјештај

Мирослав Филиповић
Инцков извјештај

У извјештају високог представника у БиХ Валентина Инцка о стању у БиХ, који је јуче у Њујорку разматрао Савјет безбједности Уједињених нација, представљена је сва субјективност и пристрасност дјеловања међународне управе у земљи.

Инцков извјештај, укратко, могао би се сажети у сљедећу реченицу: "Сви су криви за хаос у земљи, осим нас који имамо највећу моћ и неограничену власт".

Логично питање је како је уопште могуће да високи представник и његова Канцеларија, укључени у све политичке, па чак и економске процесе (у којима је њихова годинама задња) пред СБ УН, желе да се представе као "свето друштво" које је жртва прљавих изабраних званичника БиХ.

Готово да би човјек могао да повјерује у њихову невиност и да прогута пилулу њихове лицемјерности да није прљаве политике и аутократских потеза међународних управитеља у земљи у чијем дјеловању су одавно уочени елементи неистине, произвољног тумачења духа Дејтона, па чак и тоталитаризма сличног оном комунистичком у којем се света крава не дира и не критикује.

Aфере, уцјене, монтирани судски процеси, кажњавања, наметање закона и одлука, смјењивања... методе су "светог друштва" које, критикујући све домаће институције због "малог прогреса у испуњавању програма реформе", жели да се СБ УН представи као једини истински заштитник грађана ове несрећне земље.

Инцко у извјештају критикује рад Савјета министара БиХ, цијели демократски изабрани Парламент БиХ за који каже да је под утицајем негативне политичке климе и затегнутих политичких односа, Владу ФБиХ, Владу РС, Народну скупштину РС...

Сви су криви за политички ћорсокак, само није Инцкова Канцеларија која годинама лебди изнад закона и Устава и реформише нас и институције тако сјајно да су Србија и Хрватска давно испред нас и без помоћи силних експерата OHR.

Наметнула је та Канцеларија на стотине штетних одлука,  годинама завађала и тјерала на "договор" домаће политичаре, а све ради сопственог интереса и верификације своје политичке моћи. Одавно, али одавно она БиХ посматра од Вјечне ватре до Козје ћуприје, а криви су увијек они који нису на фону жеља сарајевске политичке чаршије која влада OHR-ом.

Наравно, ништа од тога нема у Инцковом извјештају иако је и сам његов замјеник Рафи Грегоријан рекао да: "ЕУ и NATO не желе да у свом чланству имају мафијашку државу". Само нам није открио колика одговорност за то је на међународној управи која је реформисала правосуђе, полицију.... Колика је њена одговорност за "мафијашку државу" о којој 14 година послије рата и 14 година власти међународне управе говори OHR?

++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана