Имовина

Горан Маунага

Кад једна држава покуша да превари предсједника друге државе, шта од ње тек могу да очекују народи у обје те државе?

Након што Општински суд у Бугојну није обавијестио ни породицу предсједника Србије Александра Вучића о пројекту регистрације некретнина, избјегли и расељени Срби из ФБиХ само могу да очекују да ће у том пројекту бити преварени на сваки могући начин.

У најбољем случају, чак и ако обаве све што од њих траже у Федералној управи за геодетске и имовинско-правне послове, биће максимално оглобљени иако се ради о бесплатном пројекту који финансира Свјетска банка.

Иако је још 2011. године установљено да се стање имовине Вучићевих у катастру и грунтовници уопште не слаже, то је тако остављено до данас, без обавјештавања те породице мада је циљ пројекта усаглашавање и изједначавање тог стања.

Кад тај основни задатак није постигнут, онда крећу "варијације на тему", јер то даје велики број разних  могућности махинација том имовином.

Небитно је сад да ли су Вучићи још власници или посједници те имовине, јесу ли је некоме поклонили или продали. За федералне власти је, очигледно, најважнији почетни основ, а то је одржавање потпуне несређености тог стања у власничким књигама.

Онај ко крене да то усаглашава након "бесплатног" пројекта који траје до јула ове године, наићи ће на хиљаду перипетија уз дуготрајне судске процесе и огромне новчане издатке.

Том свјесном подапињању ногу идентични су и федерални Закон о земљишним књигама и Закон о стварним правима. Првим је у процесу регистрације некретнина одређено непозивање лица која је користе, док је другим омогућено да само након десет година такозвани савјесни посједник, онај коме, рецимо, српска земља служи за испашу стоке, стиче право власништва над некретнином, док је за несавјесног тај рок 20 година. 

Дакле, вођени примјером поступања према предсједнику Србије у овој области, као и оним у случају покушаја атентата на Вучића у Поточарима 2015, о чему истрага не даје никакав  резултат, већина расељених и избјеглих Срба из ФБиХ само може очекивати да буде стављена пред свршен чин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана