Имовина

Свјетлана Шурлан

Да се политичари у БиХ обогате за мандат или два, одавно је познато. То је, између осталог, видљиво из многобројних имовинских картона бивших и садашњих носилаца политичких функција.

Многи политичари своје имовинске картоне не крију од јавности, истичући тако да су легално зарадили све што имају. С друге стране, постоје и они који, као змија ноге, крију све што имају, што свакако баца сумњу на легалност стечене имовине.

Послије овогодишњих избора 3.541 изабрани кандидат био је обавезан да Централној изборној комисији БиХ достави изјаву о имовинском стању, али то је учинило њих 3.438.

Чак 76 кандидата са октобарских општих избора није испунило ту обавезу, због чега им пријете санкције.

Ко је међу тих 76 особа из ЦИК-а није саопштено, већ им је дат рок од седам дана да доставе изјаву о имовинском стању.

Казна предвиђена за недостављање изјаве о имовинском стању за кандидате износи од 1.000 до 5.000 марака, а за политичке субјекте од 1.000 до 10.000 марака.

О томе да ли је то мало или много постоје супротстављена мишљења, за једне је казна висока, док за друге није.

Сигурно је ипак то да онима који хоће да сакрију милионе није тешко ни да плате казну од 10.000 марака.

Јасно је да би сврсисходнија санкција била да се они који не желе чиста образа пред народ суспендују са политичке сцене, односно да им се не омогући да преузму освојени или додијељени им мандат.

На тај начин би будући носиоци функција били натјерани да се не упуштају у политичко коло ако не могу да се носе с интересом народа за сваки сегмент свог живота, првенствено онај који има везе с тим како раде и да ли раде у свом или у интересу народа који га је бирао.

Зашто поједини крију шта имају, није тешко одгонетнути - или су то стекли на нетранспарентан, нелегалан и криминалан начин досадашњим обављањем одређених функција или још увијек "чисте" папире, па ће све објелоданити.

Која год да је опција, док се јавности не предочи шта имају и с каквом имовином крећу на политичку сцену у идуће четири године, сасвим сигурно неће имати потпуни легитимитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана