Имовина СПЦ-а

Жељка Домазет
Имовина СПЦ-а

Судећи према најновијим преговорима који се воде између високог представника у БиХ Валентина Инцка и представника федералне и кантоналне власти у Сарајеву, Српској православној цркви би послије вишедеценијских опструкција могла коначно да буде враћена зграда Богословије у Сарајеву.

Ових дана би требало да се потпише и декларација којом би били прецизирани рокови и обавезе надлежних за обезбјеђење смјештаја сарајевском Економском факултету, који је тренутно смјештен у згради Богословије.

Aко заиста све не остане само на пуким обећањима и декларацији, Сарајево би коначно послије вишедеценијских отворених и прикривених прогона свега што нема атрибуте бошњачког показало да има, можда, мјеста и за друге народе у овом граду.

Aко сарајевске власти врате зграду Богословије СПЦ-у то би заиста значило да је пут права и правде тежак али ипак достижан. И поред чињенице да су се у згради Богословије у Сарајеву годинама школовале генерације економиста, ваља имати на уму да су управо на том посједу годинама зарађивали и они који ни по чему не припадају универзитетском свијету и на име закупа пунили џепове онима који ни по ком основу немају право на то.

Наиме, општинске власти су на различите начине омогућавале повлашћенима да на том простору зарађују на име закупа од кога користи није имао ни сарајевски Економски факултет, а најмање СПЦ.

Српска православна црква, њени званичници и вјерници у свему што се дешавало протекле седмице виде позитиван корак који је својим ауторитетом поред осталих иницирао OHR, односно Валентин Инцко који од почетка свог мандата у БиХ тврди да је праведно и правично да се зграда Богословије врати власнику и да коначно у БиХ сви дођу у посјед своје имовине.

До реализације овог изузетног питања свакако ће проћи још неко вријеме, али ако Сарајево и федералне власти падну на овом испиту, онда ће засигурно и овај град и БиХ у цјелини пасти на свему ономе што би требало да их чини праведном и правичном средином за све.

Не буде ли тога, Сарајево и БиХ у цјелини постаће љуштура у којој ће правда једних бити темељена на неправди према другима, мјесто на коме ће се потписивати декларације које никога не обавезују и које служе за махање испред очију оних који се још нису освијестили. Надамо се се да то овога пута неће бити тако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана