Имовина кандидата

Свјетлана Тадић
Имовина кандидата

Док се приближава дан избора, једни кандидати говоре да ништа не крију, други чињенице о својој плати, аутомобилу, породичним примањима и изворима тих примања не желе да коментаришу.

Наиме, сви политичари који су се кандидовали на предстојећим изборима за различите позиције у власти БиХ требало је да Централној изборној комисији БиХ доставе своје имовинске картоне.

По правилу, требало је да у тим картонима наведу колика су им примања, коју имовину посједују, колико новца добијају на основу различитих накнада, те колико кућа, аутомобила и других врста некретнина посједују, и колико све то вриједи. Требали су, такође, да наведу и шта посједују чланови њиховог домаћинства. Aли, да све бива исто као и годинама уназад, односно не по закону и прописима, показало се и овога пута. 

ЦИК-у изјаве о имовинском стању, од укупно 3.900, чак 378 кандидата није ни доставило. A и поједини кандидати који су доставили картоне са подацима о имовини нису се баш "претргли" да попуне све колоне у картону, па је тако код многих изостављено да имају аутомобиле, кућу или стан. Многи према тим картонима имају мизерне плате, а неки живе у становима од тридесетак квадратних метара.

Зашто многи политичари крију колика им је вриједност имовине може се различито тумачити. Можда се боје да тако не навуку на себе бијес потенцијалног бирача који за неколико пута има мања примања. С друге стране, можда је то зато што су "брижни" па неће да се чује колика им је плата зарад општег реда и мира, да не би уносили немир у друштво. Или се плаше да бирачи свој глас неће дати ономе чија остава по квадратури прелази величину стамбеног простора просјечне четворочлане породице у Српској.

Централна изборна комисија БиХ најавила је да ће сљедећих дана почети новчано да кажњава све кандидате за предстојеће октобарске изборе који нису доставили имовинске картоне са подацима о вриједности имовине којом располажу и сви се надамо да ће они заиста и бити кажњени.

Све и да кандидати који крију податке о имовини плате казне од 1.000 до 5.000 марака, а политички субјекти и до 10.000 марака, тешко да ће им то наштетити јер ако крију, онда је велика вјероватноћа да вриједност те имовине увелико прелази цифре које треба да плате као казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана