Именовања по страначком рецепту

Жељка Домазет

Да Савјет министара БиХ нема пролазну оцјену већ су потврдили парламентарци на сједницама оба дома Парламента БиХ, на којима нису усвојили посљедњи извјештај о раду Савјета јер се напросто није имало шта усвојити.

Од свих стратешких циљева које су најављивали, од свих закона за које су обећавали да ће их предложити Парламенту на усвајање, нису урадили скоро ништа. У свакој нормалној држави када извршна власт не уради посао који је била дужна урадити, слиједи смјена, док у овој земљи, у којој су нерад и јавашлук постали основни епитети, ствари иду даље као да све функционише прецизно као сат.

Мада је Савјет министара са предсједавајућим Денисом Звиздићем на челу на сва звона обећавао да ће БиХ доставити одговоре на упитник Европске комисије неколико мјесеци након што су их добили, до данас тај посао није завршен. Обећано је, такође, да ће ова земља добити кандидатски статус, али и на ту причу ће се у овој земљи још поприлично чекати.

Ипак, Савјет министара био је и те како ревностан у постављању кадрова на челне позиције различитих институција. На њих су именовани послушни и "заслужни" страначки кадрови. За нешто јаче од двије године на различитим позицијама ухљебљено је чак 69 послушника, страначких војника и кадрова блиских лидерима странака.

Када је ријеч о именовањима, ту се може рећи да је Савјет министара испунио норму, али именовања нису слиједила све оно што би иза њих требало да стоји. Мада су, форме ради, спровођене конкурсне процедуре, листа успјешних је углавном била само пуко слово на папиру јер је готово редовно именован онај иза кога је стајала странка, а не знање. Стога није ријеткост да су на челне позиције у различитим институцијама именовани они који су били далеко иза првопласираних кандидата, при чему није ни чудо што институције у које су именовани нису даље уводиле реда или напредовале у свом раду.

Буде ли ова земља наставила с овим трендом и на позиције постављала подобне, а не по знању квалификоване, још дуго ће се чекати на рјешавање и поспремање комплетног јавашлука који је преплавио ову земљу на свим пољима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана