Именовања испод жита

Горан Маунага

Сви они који се у БиХ пријављују на разне конкурсе требало би да знају нешто што до сада сигурно нису знали - најјачу улогу, највећи значај приликом пријема на неко радно мјесто, у чланство у каквом Управном одбору или постављања на неку функцију има то ко се први пријавио на конкурс.

Сазнали смо то, није мала ствар као ни функција, директно од помоћника министра правде БиХ Милане Попадић, која је баш тако образложила своју сугестију.

Она је у име Министарства правде сугерисала Министарству иностраних послова да одређени кандидат, уопште није важно ко, али овог пута то је Горан Салиховић, буде због, како је навела, првенства пријаве предложен за позицију у Одбору директора повјерилачког фонда за жртве при Међународном кривичном суду у Хагу.

Дакле, Попадићева треба да одговори да ли је само због првенства пријаве Салиховића из даље процедуре елиминисала кандидата Суда БиХ Алму Тасо-Дељковић, мада је одмах ту јасно да је то образложење само покриће за дилове којима су прекршени закони, правила, процедуре.

Она је незаконито одбацила једног од два кандидата, за којег у Суду наводе да испуњава све тражене услове, за разлику од оног који је протежиран, а тек ћемо сазнати да ли је у све то био упућен и министар.

У сваком случају, цијели тај процес предлагања и именовања испод жита треба вратити у законске оквире да би био предложен онај кандидат који има боље квалификације, а не било какав само због првенства пријаве.

Кад ВСТС добије име квалитетног кандидата онда је и тој институцији олакшан посао, умјесто да сноси одговорност за доношење позитивне оцјене за оног који не задовољава ниједан од тражених услова.

Након што је "Глас Српске" разоткрио и ту аферу, знајући како функционише БиХ и не помишљам на то да ће неко одговарати због покушаја намјештања конкурса, кршења закона, преваре, мада је јасно ко је ту најодговорнији.

Али вјерујем да ће намјештена кандидатура бити поништена, а процедура враћена на почетак, једноставно зато што институција као што је Међународни кривични суд не може да дозволи именовање неког у своје редове на овај начин.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана