Има се, може се

Марина Чигоја

Док велика већина становника РС једва саставља крај са крајем, има и оних којима куповина скупоцјеног накита, луксузних аутомобила, маркиране гардеробе и одлазак на најпознатија љетовалишта не представља никакав проблем.

У прилог томе говори и податак да се у Бањалуци нашао и купац за огрлицу вриједну отприлике онолико колико кошта и гарсоњера у самом центру града. Ако толико има за огрлицу, питам се колико тек има гарсоњера?

Није ово, наравно, усамљен примјер. Свједоци смо да се сваке године у БиХ увезу десетине аутомобила вриједних и по неколико стотина хиљада марака, свједоци смо такође и да само од закупа поједини Бањалучани годишње згрну два-три милиона марака. Таквима, вјероватно, огрлица од 50.000 КМ не представља никакав проблем.

С друге стране, великој већини наших грађана сигурно велики проблем представља и сама помисао на то како преживјети од првог до првог са платама које су међу најмањим у Европи, а на које, и такве какве су, неријетко мјесецима чекају.

Очигледно је да се средња класа код нас потпуно изгубила, да се све више издваја слој екстремно богатих којима све претходно набројано представља ситнице у мору свега што имају и екстремно сиромашне који сипају "ценера" у дотрајала возила и добро погледају у новчаник или џеп прије него крену у продавницу да не би куповали на "вересију".

Оно што већ годинама видимо је да постоји велики јаз у платама у РС и БиХ, да неки зарађују двије или три хиљаде марака, док огромна већина ради за минималац од 370 КМ.

Ипак, питање је да ли и са таквим платама неко може да приушти сав луксуз у којем један број наших грађана сигуро ужива. Вјерујем да не може, а питање је да ли ће се неко сјетити да постави једноставно питање - "одакле им паре"?

Очито је да тренутно у БиХ постоји нова богаташка елита, а да је средња класа, која је у сваком друштву је носилац економског развој, потпуно изгубљена.

С обзиром на све што се дешава код нас и потпуно незаинтересованост власти да се на том пољу било шта поправи, тешко је очекивати другачију слику и у наредним годинама. Они који имају куповаће бијесне аутомобиле, скупоцјен накит, љетовати гдје пожеле, а они који немају и даље ће прерачунавати како преживјети из мјесеца у мјесец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана