Има наде

Ведрана Кулага Симић

Превише тешких дана је иза свих нас. Нанизало их на стотине од почетка марта прошле године када смо први пут задрхтали када је потврђено да је, тада, нови вирус корона стигао и у Републику Српску. Када је објелодањено да смо постали дио црне статистике која је, с временом, постајала све црња и црња.

Српска иде ка цифри од 65.000 потврђених случајева вируса корона. Бројка је сигурно далеко, далеко већа с обзиром на то да нису тестирани сви који су показали блаже симптоме “ковида 19” те имајући у виду и то да је један дио несвјесно “преходао” заразу, али и да су неки одлучили да сами буду своји љекари и да се са “прехладом”, првенствено одбијајући да вјерују да је вирус ту, изборе како знају.

С друге стране, више од 3.000 особа није успјело ни уз помоћ љекара. Они су изгубили битку са короном која их је сама “покосила” или закомпликовала већ постојеће нарушено здравствено стање.

У мјесецима који су иза нас, у којима смо слушали нове мјере републичког штаба и осталих, у којима смо се дистанцирали и од најмилијих те у којима смо црни биланс и упозорења слушали свакодневно, изгледа смо понешто и научили. Барем добра већина, и да сада, поново, можемо да одахнемо, али и даље остаје обавеза да се чувамо и да се још мало суздржимо како бисмо поново живјели слободно као до марта 2020. године.

Велики број становника Српске већ има одређену заштиту, било на основу већ прележаног “ковида 19” или вакцинације која је почела и која за сада иде како иде.

Вакцине су коначно почеле у већем броју да стижу у Републику Српску, али и генерално у БиХ те се становници стално позивају да се пријаве и да дођу по своје дозе како би се додатно заштитили и, уз поштовање мјера, дали и свој допринос у борби која има за циљ максимално сузбијање вируса којег је свима већ преко главе јер је за трен ока промијенио начин живот за који смо знали.

Пред нама је ново “ковид” љето. Бројке поново, на срећу, падају. И надајмо се да ћемо тако и остати, али свакако очекујемо онај дан/дане када ћемо, на примјер, међу 500 тестираних грађана има можда једног или два позитивна или нити једног. Јер то предуго чекамо. Јер нисмо слутили да ће оволико да се корона задржи. Јер нисмо вјеровали да ћемо бити свједоци другог, трећег таласа.

И док бројеви за сада обећавају и уливају нову наду, појединци, ипак, истичу да није немогуће да на јесен “ковид 19” поново покаже зубе. Много тога не зависи од нас, али вакцинацијом, која је на добровољној основи, и мјерама, којих сви морамо и даље да се придржавамо, зависи ко ће, ако до још једног таласа и дође, бити јачи. Корона или ми. А до сада је већ требало да научимо да вирус, одакле год да је потекао, није фикција већ наша стварност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана