Има ли реформе правосуђа?

Свјетлана Шурлан

Реформа правосуђа у БиХ у ствари никада није ни почела. Министарство правде БиХ, колико год жељело да буде фактор одлучивања и прављења позитивних законских прописа, сасвим сигурно није сазрело за такву улогу

Иако већ и птице на грани знају да правосуђе БиХ врви од лобија, необјективно је и пристрасно, они који би требало да буду први у настојањима за његово побољшање и реформу остају слијепи и глуви. Министарство правде БиХ очигледно никако да озбиљно схвати захтјеве за измјене закона под чијим се плаштом дешава невиђена неправда.

Скоро двије године прошле су од када је покренута реформа правосуђа, односно од када је отпочео структурални дијалог о реформи, којем кумује Европска комисија, а тешко да се може рећи да се одмакло од почетка.

Од многобројних препорука и закључака који су донесени и који су били продукт договора представника ентитета и институција БиХ, мало шта се реализовало.

И даље се тапка у мјесту, а само се одређене активности покрену када се приближи нови састанак са Европљанима.

Овај пут, мјесец прије новог састанка са представницима Европске комисије, завршен је Нацрт закона о судовима БиХ, а боље да није.

Како је он требало да изгледа и каква су рјешења договорена, Министарство правде БиХ је заборавило, па је израдило закон који по свему сличи садашњем Закону о Суду БиХ, који врви правним нонсенсима.

Суђење по различитим кривичним законима, надлежност Суда БиХ на простору ентитета, која је била камен спотицања, и све остало на шта представници Републике Српске годинама упозоравају, правници из Министарства правде, као поклон колегама у Суду БиХ, оставили су “на животу”.

Много је тога остало спорно. Како ће функционисати нови Виши суд БиХ, да ли ће бити пандан врховног суда, који ентитети већ имају и за који нема потреба на нивоу БиХ или Aпелационог одјељења Суда БиХ, које је омогућавало том истом суду да има, у историји, незабиљежену надлежност?

Ко ће и како бирати судије тог Вишег суда? Да ли он има добре темеље да не буде под утицајем правосудног лобија потпомогнутог странцима, без којег се у правосуђу ни слово не може уписати или обрисати?

Сва ова питања без одговора нису ништа друго до доказ да реформа правосуђа у БиХ у ствари никада није ни почела. Министарство правде БиХ, колико год жељело да буде фактор одлучивања и прављења позитивних законских прописа, сасвим сигурно није сазрело за такву улогу.

Због тога ће правосуђе у БиХ и даље бити рупа у којој свега има, а правде понајмање.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана