Има ли границе?

Маријана Миљић Бјеловук
Има ли границе?

Изабрани нам функционери на нивоу БиХ имају плату која премашује суму од 6.000 марака. Дакле, изнад. И то преко, сигурно, премашује још коју хиљадарку. Вјероватно ни сами они, када бисмо их питали, не знају колико мјесечно уберу новца за свој (не)рад. Варира тај износ. Наравно, иде навише. Не, нема опадања. Све у складу са инфлацијом.

Пих, још са тим можемо и да се и похвалимо. Јер коначно по једном параметру можемо да станемо у ранг са европских земаља. Далеко смо изнад региона. Напредујемо, нема даље.

Браво за наше политичаре, изабране нам функционере. Аплауз за њих, јер зарађују више и од политичара у Европи и ко зна у којим све земљама широм свијета. Разлика је само у једном, они европски раде у корист своје земље и њеног становништва, а ови наши против народа, јер и у овој инфлацији завлаче руку у џеп ионако осиромашеном становништву.

Дакле, аплауз и руковање заслужују само једни од других, међусобно, а од грађана, који црнче и за плату мању и од 1.000 марака заслужују, да не кажемо шта, јер је најбоље, у сваком случају, само рећи ништа.

Када само узмемо у обзир да је ефекат њиховог рада у овој инфлацији раван нули, јер су само причали о законима, мјерама, да ће урадити ово и оно, а на крају су само замазивали очи становништву и радили у интересу себе и предизборне кампање.

На тој причи, нажалост, грађани су по ко зна који пут преварени, јер се сва прича о помоћи грађанима растегла до избора, а након њих, наравно не би ништа, јер милиони требају за њихова примања и за враћање милионских кредита за које су задужили ову посрнулу земљу и њен народ.

Када треба повећати њихове плате, ту нема дилеме, закони и закључци експресно буду усвајани. Нема растезања и вијећања од неколико мјесеци. Готово то буде за дан, два. Ма, може и за који сат. Сједнице експресно и хитно буду заказиване и сви су сагласни да у мандатном периоду нема измјена закона и ко зна којих све аката те да треба тражити системска рјешења која би обуздала даљи раст њихових астрономских плата.

Та рјешења, системска, шта год да су и каква год да су, само су изговор и она никада не угледаше свјетло дана нити ће угледати, да се не заварамо и даље.

Са таквом политиком далеко је ова земља и догурала и њен народ. То далеко за грађане је што даље од ове земље. Јер таквим политикама и одлукама само убрзавају одлуке и ово мало грађана што је остало да што прије спакује кофере и скраси се у некој од земаља гдје изабрани функционери раде у корист народа, а не против њега. Односно тамо гдје политичари не завлаче свако мало руку у џеп народу да би повећали нуле на свом рачуну.

Потези домаћих изабраних функционера и њихови изговори да нису жалосни, били би смијешни. А у овој ситуацији народу у БиХ није до смијеха. Доста је вицева. Ни они више не могу изазвати осмијех на лицима грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана