IHH

Горан Маунага

Хапшење припадника турске Фондације за људска права, слободе и хуманитарну помоћ IHH до прије само неколико мјесеци било би невјероватно.

Сада је то реалност, наравно послије кризе у Турској која траје од децембра и која је премијера Тајипа Ердогана довела у најтежу ситуацију од 2002. године.

Да није било тога, односно жестоког сукоба Ердогана са вођом моћног политичког покрета "Хизмет" Фетулахом Гуленом, тешко да би истина о правом дјеловању IHH-а икада у Турској изашла на видјело. Напротив, рад IHH-а подржавали су и Ердоган и његова супруга.

Кад је о тој теми ријеч, као и о везама с IHH-ом, наравно да ништа не може да прође без БиХ. А и како би, кад су ту организацију 1992. године и основали радикални исламисти из Турске како би у џихад у БиХ слали муџахедине.

Наравно да је поражавајуће то што IHH и послије 22 године несметано дјелује у БиХ иако се зна шта и за кога ради и иако је забрањен у Њемачкој и Израелу.

Никоме од надлежних у БиХ до сада није сметало ни то што се од 1996. године, као сарадник "Ал-Каиде" IHH налази на црним листама најјачих свјетских обавјештајно-безбједносних служби.

Додуше, мора се признати да су припадници SIPA урадили доста посла на том пољу, наравно, у оном дијелу који је у њиховом домену. Они ће послије претреса и хапшења у Турској, а уз најновија сазнања о шверцу наоружања из ФБиХ преко IHH-а у Сирију интензивирати провјере рада канцеларија IHH-а широм БиХ. Да ли ће све то бити процесуирано како треба зависи од Тужилаштва БиХ.

Не би, ипак, изненадило ни кад би, без обзира на дешавања у самој Турској и на сазнања о везама IHH-а с терористима, у Чајничу, Фочи, Рогатици, Рудом, Вишеграду и Жепи и даље наставили несметано да раде они за које на интернет порталу IHH-а стоји да их плаћа та фондација.

Јер званичницима из правосудних институција БиХ до сада није било довољно ни то што је терориста Ахмед Ресам, који је учествовао у рату у БиХ и који је био шеф терористичке ћелије у Монтреалу, која је 1999. године припремала напад на међународни аеродром у Лос Анђелесу, на суђењу рекао да је IHH учествовао у припреми напада на тај аеродром, да је укључен у трговину оружјем и да помаже терористичке ћелије у БиХ, Сирији, Ираку, Авганистану и Чеченији... Да ли ће бити - видјећемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана