Игре глади

Вељко Зељковић

“Игре глади” су научнофантастична пустоловна акциона драма која је базирана на истоименом роману. Филм говори о апокалиптичној будућности, у којој ће након трећег свјетског рата на рушевинама Америке израсти нова држава Панем, у којој ће се преживјели такмичити у играма глади.

 

 

Сама радња филма, али и наслов, неодољиво подсјећају на све ово што се данас дешава на глобалном нивоу, прије свега у Европи, због руске војне акције у Украјини и западних санкција Москви.

Пандемија вируса је нагризла и оштетила плућа Европе, због прекомјерног штампања новца, а поменути рат је додатно усложнио ионако тешку ситуацију избацујући из шина финансијски, економски и прехрамбени сектор.

Поједини стручњаци упозоравају како ће овај цјеновни цунами вјероватно трајати до краја године, можда и дуже, али и да ће након што се кризна вода повуче, иза ње остати велики глиб из ког свијет неће моћи дуго да се извуче. Упозоравају како је вријеме јефтиних енергената, хране, али и новца - прошлост.

Поједине државе и компаније задовољно трљају руке прижељкујући да ова ситуација што дуже потраје. Како би одржали цијене на историјском максимуму, како енергената, тако и хране, свјесно се изазивају и вјештачке несташице. На тај начин прави се паника на тржишту, које онда ланчано доводи до раста цијена.

Примјера ради, од почетка сукоба у Украјини поједине рафинерије нафте повећале су своју добит чак пет пута. Искористиле су огромну потражњу, али и мањак капацитета и прекинуте ланце снабдијевања да дигну цијену својих “услуга”.

У тим играма највећи губитник је сама Европа. Тако у Њемачкој својим грађанима предлажу да се мање возе и користе јавни превоз и да не укључују климу у аутомобилима. У појединим  аустријским ресторанима су чак избацили помфрит из менија због скупог уља.

Како би колико-толико сузбила инфлацију која пријети да прерасте у стагфлацију, Европска централна банка планира да у пар наврата до краја ове године повећа каматне стопе, што ће опет имати низ негативних посљедица, како по обичне људе, јер ће им рате порасти, тако и по саму привреду, која ће се убудуће морати задуживати по далеко ригорознијим условима. 

И све ово пролази, јер су они који из дебеле 'ладовине посматрају све ово и вуку конце схватили да је ширење разних врста страхова, од вируса, глади, нуклеарног рата, добра подлога да се добро заради. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана