Игранка у IDDEEA

Ведрана Кулага Симић

Никад краја чудима у БиХ. Сваког дана на површину излазе чињенице и информације које показују до које су границе спремни ићи појединци само да би задржали велике плате, а скинули са себе добар дио одговорности.

Невјероватна прича о проблемима са пасошима у БиХ из ових и оних разлога мјесецима је једна од ударних вијести и тема о којој махом причају обични грађани у Српској и ФБиХ, прибојавајући се тоталне блокаде.

Мјесецима их надлежни држе у неизвјесности причама да ни сами не знају да ли ће они којима пасоши истичу послије 21. марта моћи да, осим по БиХ, путују једино у Србију и Црну Гору.

И док се прича о томе додатно појачавала како се ближио тај датум, директор IDDEEA Едим Несими поднио је оставку на то мјесто. Тај потез је образложио здравственим проблемима који су, између осталог, настали због свеукупне ситуације у вези са могућом несташицом пасоша. Међутим, документа говоре да то није истина.

Несими се у ствари није повукао из IDDEEA. Остао је ту и то на мјесту савјетника директора, односно сам себе је именовао за свог савјетника на позицији са које се повукао због, како је рекао, здравља!? За овај потез нема логичног ни било каквог другог оправдања. Како неко може себе да именује за савјетника директора којег тренутно нема, јер је он поднио оставку на ту позицију или како неко може имати морала да себе, послије оставке, именује за савјетника у институцији са чијег чела се повукао?

Умјесто да је Несими, уз остале који стоје иза њега, дао све од себе да као директор IDDEEA да максималан допринос да буде ријешена заврзлама у вези са пасошима, он је посегао за лакшим путем. За њега.

Најлакше је дати оставку на неку позицију, а чини се да је још лакше, прије свега тога, потписати други уговор о послу и то оном за савјетника, у овом случају, самог себе.

Иако цијела ова ситуација у вези са његовим прошлим, али и садашњим ангажманом на прву изазива смијех и невјерицу, то треба детаљно истражити, али ни у ком случају не науштрб цјелокупне приче у вези са пасошима.

Надлежни, са или без директора, са или без савјетника, треба да омогуће грађанима да имају пасоше и послије 21. марта. Сваки други епилог је незамислив и недопустив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана