Играње са људима

Ведрана Кулага Симић

БиХ на многим пољима увелико касни за Европом и земљама из региона и тешко да ће у зацртаном року, успјети направити већи искорак на том заједничком путу.

Бројне преузете реформе и обавезе остале су без епилога због овог или оног разлога што је у великој мјери, уз опште стање и стално узбуркане страсти, довело БиХ на незавидно мјесто у региону, Европи и свијету.

Нико не каже да се лако могу ускладити европске директиве које се намећу овој земљи, али је нејасно како увијек морамо да толико каснимо ако имамо администрацију на којој би нам сви могли да позавиде.

Неколико хиљада службеника води се да ради у институцијама на нивоу БиХ, а свако мало нам се дешавају веома бизарне ситуације да, рецимо, захтјев из парламентарне комисије два мјесеца “путује” до ревизора. Непојмљиво је да се, као на траци, дају зелена свјетла за запошљавање бројних страначких активиста и симпатизира, на уштрб онима који би бројне послове, знањем и стручношћу, успјели да заврше, као што се каже, преко ноћи.

Та срећа заобишла је и област личних података која је једна у низу оних у којима БиХ треба пратити европске кораке. Нова, јача правила у области заштите личних података у Европи би требало ових дана да заживе у пракси, а у БиХ мјесецима већ се полемише о томе ко треба да пише нови закон.

Заштита личних података је изузетно важно питање и начин на који се БиХ односи према њему, судећи према садашњим утисцима, није примјеран.

Лични подаци грађана никада до сада нису били толико доступни многима и у томе “леже” све чешћи приговори кроз које они траже одговоре на то да ли су им ови или они смјели да траже матични број, копију личне карте или неког другог документа и слично.

Злоупотреба и малверзација са личним подацима има на сваком кораку, а имајући у виду да се ради о веома озбиљној теми, па и проблему, они који се налазе на списку запослених у институцијама на нивоу БиХ морају да се уозбиље и нађу пут из лавиринта у који су сами упали. И ово што је до сада учињено, односно није може да остави велике посљедице и да само још једном потврди да ова земља никако не успијева да изађе на прави пут.

Сувише времена је процурило у неповрат, а заштита личних података је у данашње вријеме је једна од области која мора да буде у врху приоритета једне земље, а не на њеном зачељу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана