Игра са пасошима

Горан Маунага

Многобројни проблеми у вези са пасошима БиХ, који трају од ратних деведесетих година прошлог вијека, не да нису током тог дугог времена ријешени, него су умногостручени, па тако данас имамо ситуацију да, рецимо, џихадиста Нусрет Имамовић има два пасоша БиХ на своје име, али са различитим подацима.

Kолико је ту ситуација озбиљна, додатно говори податак да о тој чињеници ми сазнајемо од Савјета безбједности УН, на чијој црној листи је Имамовић, умјесто да тај проблем ријеше домаће безбједносне службе које, ето, нису затражиле ни расписивање потјернице за тим вехабијским вођом.

Због истих тих пропуста џихадиста, припадник Исламске државе Осман Кекић, освануо је на аеродрому у шведском граду Малмеу, иако му је пасош одузет у фебруару и иако му је напуштање БиХ забрањено.

Наравно, и у Тузли и у Малмеу Кекић је службеницима показао нов новцијат пасош, али, ето, то овдашњим надлежнима није било сумњиво, иако је Кекић овдје и хапшен и иако је познат припадницима домаћих безбједносних служби.

Не, то није било довољно, па су га препознали и ухапсили тек Швеђани, иако су га, чињеница је, видјели први пут. Јер, наравно, евиденције таквих постоје на европском нивоу. А одакле Кекићу пасош, нико још није објаснио.

Да таква ситуација с личним документима у БиХ и те како одговара и криминалцима, показала је и међународна полицијска акција кодног назива "Круна", која је спроведена у БиХ, Словенији и Хрватској. Осам особа ухапшених у БиХ осумњичене су да су криминалцима широм Европе продавали личне податке грађана БиХ да би на основу њих израђивали фалсификоване пасоше и друга документа.

То је посебно опасан сегмент сторије о бх. документима, јер поред званичника који су дијелили држављанства и пасоше БиХ коме су хтјели, као и поред криминалаца који су у документима користили украдене идентитете, ту су се на удару нашли потпуно недужни људи - они од којих су украдени лични подаци, а углавном је ријеч о лицима која су се одселила из БиХ.     

Сазнање да су криминалци попут сарадника нарко-боса Дарка Шарића долазили до докумената са украденим подацима грађана БиХ кад сваког човјека изазваће невјерицу, а у шоку ће оставити оне чији су идентитети и подаци за ту намјену и украдени.  

Министар Драган Мектић обећао је да слиједи спровођење свеобухватне акције у том сегменту, односно контрола навода о дуплим пасошима, али онај ко имало познаје функционисање БиХ унапријед зна да ће најодговорнији за такво стање остати недодирљиви. А до тада ће документа БиХ имати ко хоће, колико их хоће и радити с њима шта хоће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана