Игнорисање вакта

Вељко Зељковић

Има ли ишта горе него игнорисати упозорења и правити се луд да се ништа не дешава? Вјероватно нема. Комшије и пролазници вам говоре како вам у кући нешто гори, назире се ватра и дим, вичу вам да зовете ватрогасце, а ви флегмански одговарате како је све у реду те их оптужујете да дижу беспотребну прашину.

Ова слика толико је присутна посљедњих година у бх. друштву и на политичкој сцени да је постала више него забрињавајућа. Надлежни већ годинама игноришу упозорења о све већем присуству радикалних исламиста у БиХ, али и војних кампова у којима се врши обука најекстремнијих сљедбеника, који више и не крију како ће једног дана доћи вакат.

Игнорише се и чињеница да су многи са пасошима БиХ, али и они који су једно вријеме склоништа проналазили у поменутим камповима, учествовали у многим терористичким акцијама.

Није ни тајна, а на шта су у својим извјештајима упозориле многе обавјештајне службе, а недавно и хрватска, како су се џихадисти, готово одомаћили у БиХ, правећи параџемате и од јавности изоловане енклаве у које не може ући баш свако.

Проблем је још већи, јер се и велики број држављана БиХ који је ратовао у Сирији и Ираку под заставом Исламске државе вратио или се тек треба вратити у земљу.

Одређени обавјештајни подаци говоре о томе како и међу мигрантима који се преко БиХ покушавају домоћи ЕУ налази један извјесни број “исламских ратника” и радикалних екстремиста.

Питање свих питање јесте зашто се толико игнорише овај проблем? Зашто се баца прашина у очи?

Да ли постоји некакав план попут оног представљеног у Исламској декларацији или се једноставно ради о политичким играма бошњачких партија?

Пред међународном, али и домаћом јавношћу тим негаторима вјероватно је лакше причати о угрожености БиХ и наводном великосрпском екстремизму, него признати да је БиХ постала својеврсна база радикалних исламиста и вехабиста.

Када би то признали, онда би разни “Комшићи”, “Џаферовићи” и “Изетбеговић”и морали одговорити на многа шкакљива питања. Као прво, како су безбједносно интересантна лица добијала бх. пасоше, а онда и шта су поједини исламски терористи уопште радили у БиХ, како током протеклог рата, тако и сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана