Иће и пиће

Ведрана Кулага Симић

Буџет БиХ трпи многе жеље и хирове армије запослених који немилице троше новац пореских обвезника ове земље. У агенцијама, дирекцијама, канцеларијама и осталим институцијама на нивоу БиХ буџетске паре троше за све и свашта, а замјерке у ревизорским извјештајима мало ко изгледа и погледа.

А ти ревизорски извјештаји показују да ненамјенског трошења новца има и превише. Пробијени су скоро сви лимити, који се понекад чине као имагинарне линије написане у буџетским оквирима тек онако - реда ради.

Много је препорука ревизора из ове и протеклих година, нажалост, остало само мртво слово на папиру. Најбољи је примјер трошење новца за репрезентацију, јер су појединци, иако их ревизори годинама упозоравају, наставили да буџетски новац троше и у дане викенда у кафанама, клубовима, елитним ресторанима и да, без имало пардона, цехове достављају на адресу буџета заједничких институција.

Доказано и овјерено печатима, гомилани су рачуни запослених, али који су одштампани мимо радног времена и за активности за које се јасно каже да се не могу довести у везу са обављањем свакодневних пословних задатака.

Такав немаран однос према новцу пореских обвезника ове земље довео је до тога да се за четири године на име репрезентације направи цех који премашује 14,3 милиона КМ.

Годишње се, дакле, трошило просјечно више од три милиона за храну и пиће запослених, којима је дата и та привилегија да, поред редовне и више него добре плате за ове просторе и услове, добију паре да почасте пословне партнере, али и себе.

Исти филм становници БиХ гледају годинама, а надлежни су тек прије неколико мјесеци успјели да се усагласе о правилима којима се поставља законски лимит до којег могу да иду.

Ефикасност правилника којим је дефинисано потрошња новца за репрезентацију тек треба да се види, јер њихова примјена треба да почне од 1. јануара идуће године. Тај дио, дакле, тек долази, али је остао дио који се односи на нетранспарентно и ненамјенско трошење новца у годинама које су остале иза нас.

Нико за то није одговарао. Одговорности нема. Само рачуни за попијене кафе, сокове, алкохолна пића и разне врсте јела. Буџет земље за идућу годину, која само што није покуцала на врата, не смије да допусти такав луксуз на његов рачун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана