И вријеме је стало

Дарко Момић

У недјељу у три часа иза поноћи казаљке треба помјерити један сат уназад и прећи на зимско рачунање времена које траје до посљедњег викенда у марту наредне године. Европски парламент је 4. марта ове године усвојио одлуку којом се укида помјерање сата од 2021. године. Том одлуком чланицама Европске уније остављено је да саме изаберу да ли ће користити љетно или зимско рачунање, па ће земље које се одлуче за љетно рачунање сат посљедњи пута помјерити посљедње недјеље у марту 2021, а оне које буду жељеле да задрже зимско рачунање то ће урадити у октобру 2021. године.

Већина европских земаља још није донијела одлуку за које рачунање времена ће се опредијелити, па још трају усаглашавања између земаља чланица о томе да се постигне сагласност, избјегне шароликост временских зона и постојање “временских острва” и осигура правилно функционисање јединственог тржишта. Не треба сумњати да ће европски министри саобраћаја о томе постићи сагласност, већ се поставља питање шта ће бити у овој накарадној државној творевини.

Другим ријечима, питање је шта ће се десити када БиХ буде морала да донесе одлуку о томе за које рачунање времена ће се опредијелити. Као прво, никоме у овој земљи није јасно ко треба о томе да донесе одлуку и која институција је надлежна да каже “БиХ ће од 2021. године тако и тако рачунати вријеме”. Савјет министара, поготово овакав какав је у техничком мандату и без легитимитета, сигурно није права адреса. Трочлано Предсједништво БиХ би можда могло да буде надлежно за то, али с обзиром на то да одлука о томе може да се третирао као одређена врста међународног споразума на који постоји право вета, то је већ проблем у најави, јер српском члану Предсједништва Милораду Додику због свега што доживљава у Сарајеву не треба много да стави вето на било коју одлуку коју донесу Жељко Комшић и Шефик Џаферовић. Чисто да их нервира зато што ништа друго нису ни заслужили.

Парламент БиХ, је ли, не функционише, а и када би почео да ради, опет се поставља питање која парламентарна комисија би прва требало да расправља о рачунању времена. А онда да прође и Дом народа, иако се не треба не надати да у неком од клубова народа неће оцијенити да је повријеђен витални национални интерес Срба, Хрвата или Бошњака.

Даље, Институт за метрологију БиХ, који би по природи посла такође могао да има неку улогу у креирању одлуке о рачунању времена, сигурно нема капацитет да сам донесе тако крупну одлуку, тако да све говори да БиХ преостаје све мање времена. Што у суштини није ни важно, јер како је кренуло, већина обичних грађана свакако ће 2021. годину дочекати у некој од земаља у којој се бар зна како се рачуна вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана