И у ЕУ преко “штеле”

Милијана Латиновић
И у ЕУ преко “штеле”

Већ скоро деценију и по БиХ покушава да постане дио велике европске породице. Имајући у виду чињеницу да за све ово вријеме није успјела да обезбиједи ни статус кандидата, и више је него јасно да у овој земљи не функционише све онако како би требало на том европском путу.

Иако је прошло толико времена, не треба никога да чуди то што смо од ЕУ можда даље него икада. Заправо се никада БиХ није истински ни потрудила да крене напријед, да гледа у будућност и да досегне европски ниво.

БиХ је и даље заробљена у оковима разноразних политика које јој прекрајају судбину, саплићући је на путу ка зацртаном циљу. У овој земљи апсурда мало када је све функционисало како треба и у веома ријетким ситуацијама су они који воде БиХ били сложни и радили за добробит народа који их је бирао на руководеће позиције.

Много је више ситуација у којима су се хватали за вратове, крвили се и из ината не слагали упирући прстом у оне друге, кривећи друге, а правдајући себе. Увијек иста прича. Инаћење и тражење криваца је оно у чему су одувијек били најбољи.

Осим тога, има још нешто у чему им нема равних. Рјешавање свега преко “штеле”. То је толико постало нормално у БиХ да би ови који нам кроје судбину и у Европску унију преко везе.

Али не иде. А и како би ишло кад БиХ не може и не жели ни са првим комшијама да јача везе, да подиже економски стандард и ради за боље сутра својих грађана. Кад не може са комшијом (Србијом), како ће са једном Њемачком или Аустријом?

Иако су привредници и у Српској и у ФБиХ заинтересовани и желе да буду дио иницијативе “Отворени Балкан” заједно са привредницима из Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, јер разумију да би им то донијело бројне погодности, милионско тржиште, нула минута чекања на граници, запошљавање без посебних дозвола и виза... политичари у Сарајеву неће ни да чују.

По навици, упиру прстом у Србију, сматрају да је “Отворени Балкан” само параван за стварање “велике Србије” и шта све не.

О економском просперитету, сарадњи, напретку не желе ни да размисле, а камоли да ураде нешто да би грађанима у БиХ било боље.

Они би, кажу, у Европску унију. А ни за то нису спремни, што се потврђује већ годинама. Јер да јесу, за деценију и по усагласили би се око свега што Европа тражи. Ако би како могло преко “штеле”, е у томе би сигурно успјели. Али не иде, не са великим играчима.

Овакви какви смо, Европи и не требамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана