И радници имају душу

Милијана Латиновић

Нерадна недјеља за трговце у Републици Српској и даље је само сан, иако се у посљедње вријеме за тај слободан дан води све јача борба.

Након што је Црна Гора на трговине "ставила катанце" недјељом како би запослени имали дан за одмор, иницијативу за забрану рада тим даном покренула је и Србија.

У Српској нема ништа ново. Трговине, пекаре и други слични објекти раде и дан и ноћ, па чак и у дане републичких празника.

За запослене у том сектору слободна недјеља или слободан дан празником до сада је била само недосањана жеља. Та жеља још више је постала немогућа протеклих година када су у Српску похрлили велики трговачки ланци којима је радно вријеме и до 22 часа.

Међутим да није баш све црно показује примјер Вишеграда, прве локалне заједнице у којој су радну недјељу послали у прошлост. Наиме, челни људи те локалне заједнице коначно су схватили да и радници имају душу и почетком овог мјесеца на снагу је ступила одлука о забрани рада. Иако је било оспоравања од стране послодаваца, радници су извојевали побједу и коначно мало одахнули. Сличан потез повукао је и Мркоњић Град.

Синдикалци који се жустро боре за права запослених одлучни су у намјери да већ од идуће године потези које су повукле ове двије општине постану пракса широм Српске.  Због тога су упутили иницијативу Савезу општина и градова да размотре њихове приједлоге па да се за почетак недјељом ради само у првој смјени.

Упориште у својој намјери имају у подршци грађана који махом желе нерадну недјељу, а како и не би када је и радна седмица одавно далеко од оне законске која би требало да траје 40 радних сати. Прековремени рад је слабо или никако плаћен, а многи послодавци крше закон и пословне објекте не затварају ни у вријеме празника. Жалосно је што заборављају да су радници ти који радом и трудом доносе зараду. А сваки тај радник има породицу и треба слободан дан да би провео вријеме с најмилијима или бар да се одмори и спремно закорачи у нове радне побједе.

Цијењен и поштован радник даје све од себе и ништа му није тешко, али то до уха многих послодаваца не долази или једноставно не желе да чују. И није рад на празнике и недјељом проблем само у трговини. И у другим дјелатностима се суочавају са истим мукама.

У многим предузећима радник је, нажалост, роб који треба само да ради, ради и ради и при томе заборави сва права која му законом припадају. Вријеме је да послодавци окрену плочу и учине све што је у њиховој моћи како би сачували вриједне и квалификоване раднике.

У супротном, аутобуси који иду ка европским престоницама и у наредним годинама биће претрпани, а излоге трговина "красиће" оглас "тражимо раднике".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана