И послије PIC-а PIC

Жељка Домазет
И послије PIC-а PIC

Управни одбор Савјета за примјену мира у БиХ (PIC) неће ни овог пута донијети никаква спектакуларна рјешења ни одлуке за земљу, а поготово не одлуку о затварању, односно о трансформацији Канцеларије високог представника у БиХ (OHR).

Потврдио је то и високи представник за БиХ Валентин Инцко који је јуче уочи почетка састанка казао да до идућег прољећа нема ништа од одлуке о одласку OHR-а.  

Јуче су чланице PIC-а разговарале и са лидерима партија у БиХ који су изнијели своје ставове. Странке из РС и даље наравно, остају при томе да OHR коначно треба да оде из земље, док бошњачке партије и даље заговарају туторство над земљом.

Потом су се чланови УО PIC-а затворили иза капија OHR-а да би одлучивали о питању имовине, страним судијама и тужиоцима, Мостару... Није тешко погодити да ће највјероватније донијети закључак да је у БиХ направљен одређени напредак, али да није још увијек довољан да би земља ишла даље без OHR-а.

Јавност ће послије тога наново слушати овакве и онакве изјаве домаћих политичара и све ће бити исто као и много пута до сада - БиХ, међународна заједница а посебно Европска унија ће ићи различитим стазама.

Ово засједање PIC-а дочекало је неријешено питање расподјеле државне имовине и закона о њој и нека друга мање битна питања која се увијек, ако неко жели могу "надувати", па ће се напросто PIC још неко вријеме бавити БиХ, њеним подјелама, разликама и суштинским недостатком дијалога.

Како је већ извјесно да се OHR неће затворити и да ће у БиХ остати високи представник, ваља имати на уму да ће се идуће засједање PIC-а одржати у изборној години у којој ће се лидери политичких странака углавном додворавати свом бирачком тијелу и неће превише марити за унутрашњи дијалог и договор.

Због свега тога ни међународној заједници ни њеним изасланицима у БиХ се није превише журило са доношењем коначних одлука да БиХ препусте њеним званичницима и констатују да је помак који је постигнут у БиХ довољан за гашење OHR-а.

A и због чега би јер се великих плата и угодног живота нико лако не одриче, а неоспорно је да је свима онима који су нашли ухљебљење у OHR-у и комотно и добро.

Све у свему већ виђено. И послије PIC-а поново PIC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана