И мртви терористи нападају Србију

Дарко Грабовац

Представнички дом америчког Конгреса једногласно је усвојио резолуцију о убиству тројице америчких држављанина са Косова, браће Битићи. Тај документ, уколико би га усвојила оба дома америчког Конгреса, додатно би усложнио односе САД и Србије.

Иљир, Агрон и Мехмет Битићи су амерички држављани албанског поријекла, који су се током сукоба на Косову и Метохији придружили Атлантској бригади Ослободилачке војске Косова (ОВК). Оно што је јавности до сада било познато то је да су наводно ухапшени на територији Савезне Републике Југославије, како се тада звала државна заједница Србије и Црне Горе, а затим погубљени.

Није циљ ових редака да се правда злочин било кога, па ни српског војника или полицајца и који су се одувијек истицали јунаштвом, човјечношћу и поступањем по Женевској конвенцији. Али има неколико питања које се намећу сама по себи, а прво и основно је, ако је Ослободилачка војска Косова била терористичка организација, а јесте, да ли су њени припадници били легална војна мета. Наравно да јесу!

САД су се посљедњих 20 или 30 година на све начине, дозвољене и недозвољене, бориле против тероризма, свјетске пошасти број један, свуда на земаљској кугли. Тако је и данас. Зашто би, онда,  другим државама било забрањено да са своје територије елиминишу терористе. Или, још егзактније, зашто би амерички држављани, ако су припадници радикалних и терористичких милитантних група који су чинили злочине, били поштеђени и изузети само зато што су држављани САД. А добро је познато какве су злочине чинили припадници ОВК над српским становништвом Космета. Да није политичког лицемјерства, Вашингтон, као најмоћнији свјетски полицајац, требало је да испита случај “Жуте куће” у Албанији, гдје су вађени органи отетим Србима и продавани широм планете, можда чак и у САД.

Да ли су Иљир, Агрон и Мехмет Битићи легално ушли на територију суверене државе, са пасошима или су као јуришници прешли преко граничне линије убијајући младе војнике Југословенске армије. Да су дошли као људи, били би дочекани по старом српском обичају са хљебом и сољу. Овако, зна се како Србин, као и сваки други добар домаћин, бранећи родну груду дочекује непријатеља.

Све указује на то да САД политизују случај браће Битићи како би извршиле политички притисак на Србију у процесу преговора са Приштином. Ако су толико осјетљиви на своје држављане, што САД нису зауставиле браћу Битићи и ине Битићије да не улазе илегално са оружјем и у терористичкој униформи у Србију. Зато САД данас и мртву браћу користе да нападану Србију и реализују свој пројекат независног Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана