И лијекови луксуз

Драгана Орловић

Здравље нема цијену, али зато лијекови и те како имају! У ову чињеницу, нажалост, увјерио се сваки становник РС и БиХ који је затребао љекарску помоћ или услугу апотекара.

 

Да су лијекови у апотекама и више него скупи, довољно показује податак да је код нас потребно и до три пута више новца издвојити за поједини лијек у односу на сусједне земље. Разлика је посебно изражена код цијена лијекова за кардиоваскуларне болести, које су чак за 200 одсто више у БиХ у односу на Хрватску. Питате се, како је то могуће?

Неефикасан систем утврђивања цијена и набавке лијекова највећи је узрок што се цијене истих лијекова у БиХ и у земљама у региону драстично разликују, наводи се у извјештају Свјетске банке за 2011. годину.

Према овом извјештају, цијене лијекова знатно варирају и између Републике Српске и ФБиХ, а према статистичким подацима, становници у Српској имају "више среће" ако се разболе, јер десет од 13 лијекова за кардиоваскуларне болести имају вишу цијену у ФБиХ него у РС, а у неким случајевима та цијена је виша и до 50 одсто.

Ипак, то није разлог да надлежни не предузму додатне мјере да би се што боље и ефикасније регулисале цијене лијекова на овим просторима, односно да би се оне бар изједначиле са земљама региона.

Неприхватљиво је да је продаја лијекова постала уносан бизнис, који из године у годину цвјета, јер се потрошња медикамената свакодневно повећава.

Са ниским платама и високим цијенама дошло је вријеме када су лијекови постали "луксуз", а бити болестан привилегија само оних који имају новца.

Зато надлежни реагујте! Можете да смањите марже, које на лијекове у малопродаји износе и до 20 одсто, а у велепродаји осам одсто. A ту је и ПДВ. Српска већ дуго предлаже да се пореска стопа на основне животне намирнице и лијекове смањи, а да се то компензује повећањем намета на луксузне производе. Нажалост, за то није добила подршку на нивоу БиХ, због чега ће грађани ове земље наставити скупо да плаћају оно од чега им живот зависи - храну и лијекове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана