И кредити на чекању

Данијела Бајић

Велика неизвјесност завладала је и на финансијском тржишту. Због вируса корона становништво БиХ масовно бјежи од нових задужења код банака.

О томе најбоље говори чињеница да су кредити грађана у банкама у БиХ на крају маја износили 9,79 милијарди марака, што је троструко мање у поређењу са повећањем зајмова у односу на претходне године.

Да је ђаво однио шалу најбоље знају становници БиХ, који су много раније подигли неки кредит па су сад силом прилика морали да затраже мораторијум на његову отплату, а таквих ће, како је кренуло, бити све више.

Кредити за нови аутомобил, путовање, па и некретнину, осим ако није баш неопходна, тренутно чекају боља времена. Грађани су максимално опрезни и све рјеђе се одлучују на кредит, а како и не би када свакодневно широм БиХ пљуште откази и затварају се фирме због кризе узроковане пандемијом.

Никоме није јасно до када ће ова криза трајати и шта ће бити на јесен за када су епидемиолози најавили још јачи удар вируса корона и то не сам него с многобројним “пријатељима” - грипом, малим богињама и другим инфекцијама. Сад сви само гледају да из свега овог извуку живи главу, а за све остало ће бити времена.

С обзиром на то да наставак кризе повећава неизвјесност за будућу егзистенцију, посљедично се од нових задужења код банака уздржавају и послодавци. То смањење задужености јавних и приватних предузећа не треба да буде чудно, с обзиром на то да бизниса и нема превише и да многи сектори привреде не раде.

На самом почетку кризе изазване епидемијом вируса корона било је дошло и до интензивнијег повлачења депозита становништва, и то искључиво депозита мањих износа. На срећу банкара ситуација се, када је ријеч о том питању, сада постепено враћа у нормалу. Можемо се надати да ће се ускоро и све остало вратити у нормалне токове, да ће послодавци стати на своје ноге, чиме ће радна мјеста и плате радника бити колико-толико сигурне.

А да бисмо све то постигли, сви заједно треба да се придржавамо прописаних мјера и на тај начин спријечимо ширење вируса корона, јер је само тако можемо побиједити. Штета се некако може и надокнадити, само нека је жива глава.

Осим тога, на сцени је присутан апсурд - без обзира на суздржаност и опрезност, послодавци и грађани се ни криви ни дужни ипак задужују. Ако не из прве онда из друге руке, јер су због кризе надлежни одлучили да је задуживање неминовно - па ћемо као порески обвезници те кредите ипак враћати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана