И јаре и паре

Драгана Орловић

Једном броју народних посланика, као и одборника у Републици Српској јучерашња вијест да је Влада РС усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти РС сигурно није стигла као добра. Напротив!

Овај закон којим се предвиђа да избрани представници власти не могу истовремено бити на функцији у јавним установама, лоша је вијест. Наравно, за појединце!

Како и не би била, када од сада поред обављања скупштинских дужности (за шта мјесечно примају и до 3.000 марака), неки од њих неће моћи да обављају функције директора предузећа, филијала, менаџера, начелника одјељења у локалној власти и ко зна чега још!

Како ће успјети да живе од једне функције, односно плате, када су до сада навикли да примају двије из буџета? Питате ли се ви? Не! Али они сигурно да.

Државне јасле са којих је до сада немали број посланика, начелника одјељења, одборника, узимао и више него што би требало, полако пресушују. Па ред је и био да они који су се показали, јел, способни да сједе на двије столице истовремено, остану без једне.

Ипак, на часак ћу их занемарити (да, те појединце) и заиста од срца први пут похвалити један закон, односно, нацрт закона.

Вјерујем да су га и многи становници Српске који мјесечно примају тек неколико стотина марака и једва састављају крај са крајем, такође са одушевљењем прихватили.

Вјерујем да су га позитивно прихватили и они који зарађују много и они који зарађују мало. И пензионери, и ученици, и студенти.

Свакако да је за похвалу то што је овим измјенама предвиђено. То да одборници скупштина општина не могу више бити и на другим функцијама, ни у републичким ни у локалним институцијама, јер је досадашњим законом била остављена могућност да одборници могу бити у некој од институција на републичком нивоу.

Да, знам да је тешко "погодио" оне појединце (не смијем ипак да их много занемарујем) што су остали без двије функције, али мораће да се снађу. Јер закон је јасан и исти за све!

Како за Бранка, Бориса, Вељка, Златка, Николу, тако и за Радмилу, Верицу или тамо неку Драгану.

Не могу и јаре и паре. Можда и могу, али очигледно не довијека, господо драга!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана