И боршч на црној листи

Вељко Зељковић

Економски рат између Истока и Запада, а због ситуације око Украјине, распламсава се сваким даном све више. Удара се из свих “артиљеријских” оружја покушавајући казнити Русију због њене војне акције у Украјини. Оне се, међутим, попут бумеранга враћају пошиљаоцу, а прије свега Европи која све више долази у позицију колатералне штете.

 

Цијене горива у Аустрији и Њемачкој достигле су чак цијену од три евра по литру. Фабрике се затварају, а рафови са основним животним намирницама у Шпанији готово да су празни.

Стручњаци упозоравају како бременита времена тек предстоје због недостатка минералних ђубрива, која постају попут сувог злата. Јесења сјетва, али и предстојећа прољетна у већини земаља јесте под великим знаком питања.

Ситуација се додатно компликује ако се зна да су Русија и Украјина највеће европске житнице. Из Москве и Кијева је већ саопштено да ће свој извоз знатно ограничити, па чак и обуставити.

Уколико би се остварио и најцрњи сценарио да Русија заврне славине европска економија би доживјела потпуни колапс који би је вратио у неко камено доба.

Да до тога не би дошло, Америка обећава “помоћ” Европи у енергентима, те тако више неће бити зависности од руског гаса, већ само од америчког. То што је он много скупљи, кога брине. 

Играју се опасне игре, огрнуте у плашт солидарности према украјинском народу и сијеку гране на којима се сједи. Америка на све то гледа са безбједне раздаљине, избјегавајући доношење одлука које би суштински могле погодити њену економију и привреду.

То се уосталом могло видјети и на примјеру руског плутонијума којег САД и данас купују јер им је неопходан за функционисање нуклеарних електрана.

Никог не брине ни то што овај економски, прати и незапамћени медијски рат, али и једна русофобија која граничи с клиничким обликом. Кажњавају се руски спортисти, диригенти, обични људи и омаловажава руска култура, језик, писмо... Компанија “Мета” је пак одлучила да корисницима својих платформи дозволи позивање на убијање Руса.

У неким источноњемачким градовима се чак више не може купити ни боршч. Куда све то води, да ли свијет колективно гледајући клизи као једном свеопштем лудилу?

Нажалост, Украјина је насјела на разна обећања и шарене лаже запада. Манипулисао је овом земљом и тада и сада. Ваљда ће то схватити и у Кијеву, док не буде касно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана