Хвала!

Ведрана Кулага Симић

Република Српска, као и готово све друге земље на свијету, још бије битку са вирусом који је блокирао планету и који ће када све прође, а проћи ће, означити неки нови почетак за човјечанство.

Протекли дани у свијету, али и у Републици Српској били су у знаку бројева о зараженима “ковидом 19”, опорављенима, али и онима који, нажалост, нису успјели да се извуку из његових канџи упркос надљудским напорима свих медицинских радника да их одрже у животу.

Медицинари ових дана, а сигурно је да ће и у идућим, играју улоге живота. Они су ту на првој линији одбране и ово што сада раде, те начин на који се у нашим болницама боре са изузетно јаким противником, којег до сада нису познавали, је за сваку похвалу.

Они, свакако, само раде свој посао, али то раде натприродно добро ако се у обзир узму услови у којима раде и “способности” вируса са којим се сусрећу први пут и пред којим су поклекнуле далеко опремљеније здравствене установе широм планете.

Наши бројни доктори, медицинске сестре и многи други неуморно данима раде. Смјена скоро да и нема. Раде до посљедњих граница издржљивости како би се што више становника тестирало, а заражених опоравило. Они су хероји пандемије који свакодневно вирусу, као на тацни, сервирају и своје животе док се труде да на најбољи начин оправдају заклетву коју су положили када су прихватили докторски позив као свој.

Наша обавеза је да им захвалимо и захваљујемо колико можемо. Један од начина је скроман, али из срца. То је вечерњи аплауз за њих. Сваки наредни је јачи од оног претходног и тако из дана у дан. То је наша порука њима да нису сами. Да мислимо на њих. Да размишљамо како им је на првој линији и када коначно, након сати и сати, скину скафандере, маске и другу заштитну опрему. То је знак наше подршке њима у борби против “ковида 19” са жељом да све ово брзо остане иза нас и да и они, мирнији, дођу својим најмилијима. Без стрепње да би оно најгоре могло да се догоди.

Плате медицинара су далеко испод онога што они заслужују јер и током редовног и ванредног стања спасавају животе. А то је највредније на овој планети.

И зато ће им најављена једнократна помоћ од 1.000 марака од Српске бити веома значајна. Можда, у овој ситуацији, не толико што је ријеч о 1.000 КМ, о суми о којој многи могу само да сањају, већ зато што је Република показала да види и цијени њихов рад, труд и све што раде у овим претешким данима.

И овај пут, хвала им на свему што су до сада урадили за нас, али и на ономе што ће још урадити за нас док коначно не видимо леђа вирусу.

Они су наши хероји, а на нама је да, док тај дан не дође, будемо сви своји хероји и останемо код куће јер ћемо тако љекарима помоћи да што прије скину скафандере и одахну, а својим најмилијима да поново живе пуним плућима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана