Хусо и Дане

Дарко Момић

Хусеин Мујановић, официр Армије РБиХ и управник ратног логора у сарајевском насељу Храсница, ухапшен је крајем јула на граничном прелазу Увац између БиХ и Србије. Мујановић је ухапшен по потјерници МУП-а Србије, а на терет му се стављају злочини над српским цивилима у Храсници и Соколовић колонији. Одређен му је тромјесечни притвор и налази се у притвору у Београду.

- Ко год познаје мог мужа свјестан је о каквом се човјеку ради и како се понашао током рата и зна да ништа лоше није учинио. Хусеин је у протеклих 20 година небројено пута прелазио границу и несметано улазио у Србију. Никад му нису ни аутомобил детаљно прегледали, а камоли да га хапсе за ратне злочине. Надамо се сви да ће истина изаћи на видјело и да ће правда побиједити - рекла је послије хапшења његова супруга Мирсада.

Тачно мјесец прије Хусеина 30. јуна, али на другој страни у Личком Петровом Селу у Хрватској ухапшен је Дане Лукајић, официр Војске Републике Српске. Лукајића у Хрватској сумњиче да је као један од управника ратног логора на Мањачи починио ратни злочин над ратним заробљеницима хрватске националности. Одређен му је тромјесечни притвор и налази се у притвору у Загребу.

- У шоку сам! Мој супруг је као официр безбједности 40 година радио часно и професионално и не постоји ниједан основ за овакав потез хрватских власти. Дане је у протеклом рату био припадник Команде Првог крајишког корпуса ВРС и у више наврата је свједочио у Хашком трибуналу и у Суду БиХ и нико га није оптуживао за злочине за које га сада оптужују. Одлазио је у Хрватску небројено пута и никада није имао никаквих проблема - рекла је послије хапшења његова супруга Ружица.

Нема потребе питати видите ли какву сличност у ова два случаја, јер је превише очигледна, прије свега у изјавама Мирсаде и Ружице које се брину за своје мужеве.

Да видимо у чему је разлика? Разлика је што је на једној страни ухапшен Србин који се терети за злочине над Хрватима, а на другој Бошњак који се терети за злочине над Србима. Сада би требало ухапсити неког Хрвата који се терети за злочине над Бошњацима и - мирна Босна.

Нема везе што је и од једног и од другог и од евентуалног трећег злочина прошло више од 25 година или четврт вијека. Што би, мало парафразирано, рекао велики Андрић: - Тамо гдје престаје логика, почиње предизборна кампања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана