Хуманост руши препреке

Милијана Латиновић

Република Српска је десету годину заредом на донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима” испит хуманости положила чистом десетком. Грађани од Новог Града до Требиња још једном су у духу празника и даривања показали да “кад се мале руке сложе, све се може”.

Дарујући своје мало у племенитој мисији да се за дјецу са потешкоћама у развоју изграде дневни центри у Бањалуци и Требињу, помјерили су границе људскости и доброте и хуманошћу поставили темеље за сигурна уточишта за најмлађе.

Ова племенита акција, која је први пут организована 2010. године на иницијативу тадашњег предсједника Републике Милорада Додика, опстала је и живи захваљујући хуманистима с обје стране Дрине, јер осим институција Српске, које су увијек биле ту за најмлађе и грађана, Влада Републике Србије највећи је појединачни донатор у овој акцији.

Овим испитом хуманости Српска већ годинама враћа осмијехе на лица малишана који уз подршку армије хуманиста корачају у безбрижније дјетињство.

А да је и те како имало смисла окупљати се сваког децембра посљедњих десет година и борити се за сваки малени осмијех, свједоче “родитељска кућа”, Центар “За мајку и дијете”, “Чика Гвозден” и Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, системска рјешења која су улила наду обољелим дјевојчицама и дјечацима и њиховим родитељима. Уз сву љубав и подршку које су потребне дјевојчицама и дјечацима на путу оздрављења, и најмањи корак без новца потребног за лијечење био је немогућ.

Оснивањем Фонда солидарности немогуће мисије постале су могуће, а снови о срећнијем и безбрижнијем дјетињству постали су јава. Неизвјесност због недостатка новца без којег је немогуће и закуцати на врата иностраних клиника коначно је побијеђена, а лијечење најмлађих не зависи више од броја послатих СМС порука или позива на хуманитарне бројеве. Десетине малишана добило је шансу захваљујући Фонду, а да је његовим оснивањем повучен прави потез, најбоље свједоче они који су се истргли из канџи опаке болести.

Због свега што је урађено за ових десет година хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” оправдала је своје постојање и нераскидивим везама повезала грађане из свих крајева Српске.

Уједињени у доброти, племенитости и солидарности, какви смо били ове године на Дјетињце, треба да будемо и сваког другог дана, да се сјетимо да смо људи у добру и у злу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана