Хуманост поново на испиту

Милијана Латиновић

Грађани Републике Српске су небројено пута до сада удруженим снагама помјерали границе доброте и саосјећања са најмлађима којима је њихова помоћ била пријеко потребна.

У хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима” сва срца широм Републике куцала су као једно, а испит хуманости положен је чистом десетком, девет година заредом. Како и не би када се у ту племениту мисију, предвођену највишим институцијама Српске, сваке године укључи армија оних који хуманошћу добијају сваку битку за осмијех малишана и њихово срећније дјетињство.

Све претходне донаторске вечери организоване су на измаку године, уочи новогодишњих празника па је хуманост грађана још више долазила до изражаја, као круна свега што је урађено током године, оно што се памти и о чему ће се причати и у новом љету.

Захваљујући племенитости многих током протеклих акција сакупљена је помоћ за дјецу обољелу од малигних болести, малишане са потешкоћама у развоју, дјевојчице и дјечаке обољеле од дијабетеса, затим дјецу са аутизмом, те њихове вршњаке са ријетким обољењима. Најјаче су одјекнуле акције захваљујући којима су утврђена дугорочна рјешења која ће доприносити свим будућим генерацијама. У тим акцијама сакупљено је највише новца. Изграђена је Родитељска кућа у Бањалуци за смјештај дјеце обољеле од малигних болести и њихових родитеља, као и Центар “За мајку и дијете” у којем малишани са потешкоћама у развоју могу добити сву стручну помоћ. Осим тога, основан је Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, чиме је родитељима скинут велики терет с леђа, а то је страх да неће на вријеме успјети да сакупе новац за лијечење дјетета у иностранству. У прошлогодишњој акцији која је симболично одржана на празник Дјетињци, што ће постати традиција и у будућности, сакупљен је новац и купљен робот за дјецу са потешкоћама у кретању који већ увелико испуњава мисију због које је набављен. Осмијех сваког дјетета које је за ова два мјесеца направило сигурнији корак уз “Чика Гвоздена” највећа је награда за све који су на било који начин допринијели да робот буде купљен.

Хуманост грађана наше Републике и овог децембра је на испиту, јер су већ почеле припреме за донаторско вече “С љубављу храбрим срцима” које ће бити одржано 22. децембра у Банском двору. На нама је да још једном покажемо да доброта помјера планине и да не постоји немогуће ако смо сложни. С љубављу, пуним срцима, треба да корачамо сваки дан јер и даље је много оних који наде полажу у све нас, у племенитост и вјеру да боље сутра долази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана