Хуманост помјерила границе

Милијана Латиновић

На донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима”, девету годину заредом, срца хуманиста куцала су као једно и помјерила све границе доброте и саосјећања са најмлађима, за које су се удруженим снагама и ове године борили сви грађани.

Српска је још једном испит хуманости положила чистом десетком, јер је захваљујући институцијама, донаторима и грађанима сакупљено 1,43 милиона КМ, што је рекордан износ у односу на све претходне донаторске вечери. Захваљујући људима добре воље биће купљен уређај за роботски асистирану рехабилитацију малишана. 

Дарујући своје мало, сви заједно, обезбиједили смо боље сутра за дјевојчице и дјечаке који сањају само једно, да самостално направе корак.

Захваљујући овој хуманитарној акцији и здравствени систем Српске стаће раме уз раме са свјетским клиникама у којима одавно користе роботе за рехабилитацију дјеце.

И ове године грађани су показали да када се мале руке сложе,  ништа није недостижно. Армија хуманитараца, подстакнута пјесмом, глумом и рецитацијама талентоване дјеце из цијеле РС, стала је уз малишане којима су подршка и помоћ неопходни и још једном им показала да нису сами у животним биткама које бију.

Хуманитарна акција која је организована под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић поново је оправдала своје постојање и нераскидивим нитима повезала велике и мале из свих општина и градова. Ова ноћ, када хуманост руши све баријере, не смије бити једина у години када сложно корачамо срцима пуним љубави. Такав би требало да буде сваки дан. Иако је Српска већ показала да има велико срце спремно да помогне онима којима је помоћ најпотребнија, дошло је вријеме да направимо корак више и да се за сву обољелу дјецу и оне којима је помоћ потребна нађу системска рјешења.

Одличан примјер тога, а који се такође везује за донаторско вече, јесте оснивање Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Оснивањем тог фонда велики терет је скинут с леђа родитеља, који су годинама муку мучили да обезбиједе новац за лијечење дјеце у свјетским клиникама. Престали смо новац сакупљати од врата до врата и обезбиједили лакши и бржи одлазак на лијечење свој дјеци. Слични потези требало би да буду повучени и када је ријеч о другим потешкоћама са којима се суочавају малишани, како би им било омогућено љепше и срећније дјетињство.

Хуманост треба и мора да буде водиља сваком појединцу, а проналажење дугорочних рјешења обавеза је највиших институција Српске.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана