Хумана мисија испуњена

Милијана Латиновић

Да је цијела Република Српска, од Требиња до Новог Града, положила испит хуманости свима нам је било јасно још крајем прошле године када су грађани сложно, сви као један, позивали хуманитарни број и даривали своје мало за помоћ најмлађима.

У хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”, која је лани симболично организована на празник Дјетињци, сакупљено је 1,5 милиона марака за куповину робота за рехабилитацију дјеце са потешкоћама у кретању. Испит хуманости и доброте положен је чистом десетком, а како и не би, када су се у ову племениту мисију укључили сви, од грађана, до институција Републике Српске и Србије.

Мисија ове хуманитарне акције добила је епилог када је робот којег су малишани назвали “чика Гвозден” стигао у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”. Срећи те дјеце нема краја, што потврђују њихови осмијеси који су највећа награда и највеће хвала свима који су на било који начин помогли да робот стигне у Српску. Њихови мали, али много сигурнији кораци, охрабрење су и за све будуће племените мисије. Тим храбрим дјевојчицама и дјечацима и њиховим родитељима који даноноћно бију битке за здравље своје дјеце, осим новца за лијечење и рехабилитацију, љубав, топла ријеч и подршка су и те како потребни.

Куповина четири савремена уређаја за роботски потпомогнуту рехабилитацију малишана добар је потез у смислу системског рјешавања тог проблема. Коначно је скинут и велики терет с леђа родитеља, који су годинама сакупљали новац како би дјецу водили у најсавременије клинике у региону и Европи тражећи наду и боље сутра за своје малишане.

Осим тога, и здравствени систем Републике Српске је у овој области, захваљујући роботици, досегао сам врх. То треба да служи на понос свима који су на било који начин допринијели испуњењу ове хумане мисије, али и генерацијама које долазе да се не смије стати на овоме и да свако дијете у Српској мора добити шансу за срећније дјетињство.

Системска рјешења су кључна у свакој области и то је оно на чему Српска мора истрајати и у свим наредним хуманитарним и другим акцијама. Нажалост, и даље је много оних којима је помоћ потребна и слични потези би требало да буду повучени и када је ријеч о другим потешкоћама са којима се дјеца суочавају, како би им било омогућено срећније дјетињство. Хуманост треба и мора бити водиља сваком појединцу, а проналажење трајних рјешења обавеза институција Српске, јер с љубављу, пуним срцима морамо корачати сваки, а не само један дан у години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана