Хулигани у повоју

Цвија Мркоњић

Да је дисциплина средњошколаца данас на врло ниском нивоу знају и птице на грани, али чињеница да је девет ученика основних школа на крају прошле школске године имало негативне оцјене из владања је заиста поражавајућа.

Евидентно је да је понашање младих из године у годину све горе, а чини се да за овим “трендом” не каскају ни основци.

Приче о обрачунима у школама, лажним дојавама о бомбама, ђацима који парадирају школским ходницима наоружани, те о малтретирању вршњака постале су свакодневица.

Поставља се питање гдје је нестао ауторитет учитеља, наставника и родитеља? Гдје су они који треба да поставе границе?

Може ли се рећи да је понашање ученика огледало ситуације у друштву и посљедица модерног живота, у којем се родитељи боре за голи опстанак док дјеца одгајају сама себе?

Можда и јесте тако, али то не смије бити оправдање за занемаривање васпитања и усмјеравања дјетета, које ће сутра изродити и васпитавати нове нараштаје.

Просвјетни радници покушавају кривицу свалити на родитеље, ограђујући се изјавама да “све полази од кућног васпитања”. С друге стране родитељи криве школу, односно наставнике и вршњаке њихове дјеце. Чини се да и родитељи и наставници већ живе у страху од хулигана у повоју?!

До које границе учитељи и наставници дозвољавају да иде лоше понашање када се ученици у крајњем случају, а таквих је прошле године било чак 33, избацују из школе?!

Неколико туча и неоправданих часова током школске године основцима се, а највјероватније ни родитељима, не чини као велики проблем у садашњости. Упркос томе, треба размишљати о томе како ће лоше понашање ђака утицати касније на њихов живот и проблеми којих размјера могу настати од “обичних” школских несташлука.

Само један велики проблем, као што је склоност ка девијантном понашању, довољан је да ученика одведе у пропаст, неодговорност и необразованост, чије ће посљедице осјећати до краја живота.

Немају сви ђаци негативне оцјене из владања, али сама чињеница да се основцима смањују оцјене због лошег понашања свједочи о томе да су одрасли ти који треба да буду оцијењени лошим владањем.

Родитељи и просвјетни радници су они чији је задатак да спријече развој агресивности, јер када у будућности неки од инцидената заврши смртним исходом, биће касно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана