ХТ Мостар и Дојче телеком

Горан Маунага
ХТ Мостар и Дојче телеком

Све су прилике да ће истрага Тужилаштва у Њемачкој против осам менаџера "Дојче телекома" због сумње да су подмићивали политичаре и шпијунирали појединце и фирме, доћи и до јавног предузећа Хрватске телекомуникације (ХТ) Мостар.

A ако и не дође, ипак је сигурно да је начин рада у "ХТ Мостар", бар по оном што су показали интерни ревизорски извјештај и пријава коју су SIPA, хрватском УСКОК-у и њемачкој полицији поднијели дионичари, веома сличан оном у "Дојче телекому" због којег се менаџери терете за подмићивање, а још од 2008. године појединци и за прислушкивање.

Овдје би, свакако, било довољно и само то да SIPA и Тужилаштво БиХ ураде свој дио посла па да осумњичени добију дебеле робијашке казне.

Дакле, није потребна истрага њемачког тужилаштва, мада би и она добро дошла, јер је и лаику јасно колико је, коме и на који начин испарило милиона КМ из "ХТ Мостар".

Aналогија криминалних радњи у "ХТ Мостар" и "Дојче телекому" је у подмићивању, прислушкивању, шпијунирању и отуђивању новца.

A разлика је, опет, драстична јер су у "афери ХТ Мостар", за разлику од оне у "Дојче телекому", пријављени чак и новинари и уредници, као и у томе што се одговорни за махинације у "ХТ Мостар" терете за чак 100 милиона КМ, а они у "Дојче телекому" за седам милиона евра.

И, наравно, у томе што ће се осумњичени за шпијунску аферу у "Дојче телекому" из 2008. године ових дана наћи пред Окружним судом у Бону и што се већ води поменута истрага против осам менаџера, док у SIPA и у Тужилаштву БиХ још тапкају у мјесту испитујући тачност навода у пријави.   

Дакле, према ономе што садрже пријаве и око чега се врше провјере, афера у "ХТ Мостар" далеко је криминално тежа и новчано јача, актери би рекли издашнија, од оне у "Дојче телекому". Према томе, некоме може изгледати да је "ХТ Мостар" сића у односу на десетине милијарди тежак "Дојче телеком". Aли, с тим се никад неће сложити они који су се преко ноћи обогатили од махинација у "ХТ Мостар", што им у "Дојче телекому" никад не би пошло за руком.

Још само да у истрази потпуно закажу SIPA и Тужилаштво БиХ, што не би било први пут, па да и за ове из "ХТ Мостар" амерички сан буде сића у односу на остварење њиховог бх. сна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана