Хрватски штит за злочинце

Горан Маунага

Хрватска још од 2015. године не одговара на молбе тужилаштава из БиХ за испитивање осумњичених за ратне злочине, што значи да та земља игнорише институт међународне правне помоћи и да је блокирала Протокол о сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина између БиХ и Хрватске који је потписан још 2013. године.

Према ранијим тврдњама из Хрватске то је, поред осталог, учињено због квалификације тих предмета као агресије и удруженог злочиначког подухвата, али је несумњиво да ће та држава наставити несарадњу иако сада постоји и пресуда Хашког трибунала хрватској шесторки управо за удружени злочиначки подухват и за агресију Хрватске на БиХ.

Зато ће сва тужилаштва, на првом мјесту Тужилаштво БиХ, тек да се сусретну с правим проблемима у истрагама и процесуирању ратних злочина које су у БиХ починили припадници Хрватског вијећа одбране и Хрватске војске. То ће бити проблеми на какве никад нису наишли, чак ни кад су у питању многи предмети непроцесуирања злочина почињених над Србима.

Након што је Надзорно тијело за праћење спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина информацију о несарадњи Хрватске прослиједило Савјету министара, та институција треба да хитно реагује преко Министарства правде и Министарства спољних послова како би у сарадњи са надлежним хрватским министарствима било предузето све потребно за рјешавање тог проблема.

Тако би то процедурално требало да иде, али друга је ствар то да ли ће из Хрватске бити икаквог одговора и кооперативности на том пољу знајући за блискост тамошње власти с екстремистима и радикалима који су од Хрватске направили једину земљу у свијету која несметано и некажњено кокетира са фашизмом.

Ако Хрватска настави са игнорисањем потписаног Протокола о сарадњи, тај проблем не могу да ријеше ни Министарство правде, ни Тужилаштво, ни Суд, ни ВСТС БиХ. Ту ће на крају, по свему судећи, морати да арбитрирају политика и Механизам за међународне кривичне судове у Хагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана