Хрватски сабор

Жељка Добрић
Хрватски сабор

Резолуцијом која је јуче усвојена на Хрватском народном сабору у Мостару јасно је речено да је Хрватима у БиХ доста, да више не могу бити потчињени, умјесто конститутивни народ у ФБиХ и да су бошњачка политика и нереалне жеље превршили сваку мјеру.

Резолуцијом коју су усвојили, траже измјене Устава БиХ којима би се обезбиједила њихова институционална равноправност и дефинисала њихова федерална јединица. Осудили су гажење изборне воље хрватског народа и оцијенили разарајућим, штетним и недопустивим дјеловање странака у ФБиХ које су нелегално формирале власт у Федерацији.

Представници хрватског народа дигли су глас и против међународне заједнице која је свих ових година кумовала њиховој потчињености и позвали њене представнике у БиХ да коначно почну непристрасно да дјелују и да процес одлучивања врате у законске оквире.

Хрватски народни сабор је свакако нешто што треба поздравити, понајвише због одлучности, јер су Хрвати показали да знају шта ће са потезима свих оних који се редовно у БиХ брину о туђим стварима.

Стручњаци су процијенили да је организовање једног оваквог сабора посљедњи крик народа који већ годинама остварује своја права на кашичицу онолико колико им је дозвољавао нешто флексибилнији СДA са Сулејманом Тихићем на челу, односно, онолико права колико им је ускраћивао незасити Златко Лагумџија.

Усвојена Резолуција је обавезујућа за све оне представнике хрватског народа који су присуствовали Сабору, али питање је шта даље? Све ово што су Хрвати навели у јучерашњој Резолуцији, говоре већ данима, мјесецима, па и годинама. Питање је, на који начин ће обезбиједити да се тај њихов глас баш сада схвати и прихвати и да се бар пољуља бошњачка тврђава грађена свих ових година у ФБиХ уз свесрдну подршку међународне заједнице.

За почетак, позитивно би било да се власт у ФБиХ врати у законске оквире и да се на било који начин свјетској јавности отворе очи у вези са БиХ и у вези са њеним "умјереним мултиетничким гласом" којим говори Златко Лагумџија, а који нити је умјерен, нити је мултиетничан, нити води бољој будућности и равноправности у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана