Хрватски канал

Жељка Домазет

Да се на све начине покушава урушити здраво ткиво јединог здравог јавног емитера од до сада постојећа три - Радио-телевизије Републике Српске показује и Приједлог закона по коме се средства од РТВ таксе за нови канал на хрватском језику намирују од умањења средстава постојећим емитерима.

По том законском приједлогу за нови канал треба да буде обезбијеђено 20 одсто средстава од РТВ таксе на територији цијеле БиХ, те би тако средства Радио-телевизије РС била умањена за пет одсто у корист хрватског канала.

Иако Јавни сервис Републике Српске убире највећу наплату у цијелој БиХ, с обзиром на то да грађани Српске у готово 100- одстотном износу поштују закон, он и по садашњим законским рјешењима добија тек мрвице.

Нико из РС ниједном ријечју никада није рекао да има било шта против канала на хрватском језику, јер је то и уставно и законско право Хрвата у БиХ, али да ли је заиста логично на овако предложени начин урушавати здраво ткиво у медијском систему БиХ?

Ако знамо да БХРТ годинама животари у цијелој причи узимајући половину прикупљених прихода од таксе, уз чињеницу да увећава милионска дуговања, приоритет би био проналазак рјешења за постојећи нефункционалан систем, а не стварање још једног недоношчета.

Приједлогом је такође предвиђено да се двадесет одсто средстава за функционисање ове нове медијске куће планира обезбиједити од средстава нето прихода од маркетиншког оглашавања и то у истом омјеру, узимањем новца од постојећих јавних сервиса.

Остало је непознаница на која маркетиншка средства је мислио Савјет министара, када је и птицама на грани познато да ФТВ никада није хтјела дати ни фенинга од енормних средстава добијених од маркетинга и да годинама крши закон, али ни тужбе не помажу.

Ову, сада још грђу неправду у медијском систему, коју су подржали српски министри, покушаће, како кажу, да исправе посланици у Парламенту.

Извјесно је да овакво рјешење за остваривање уставних права Хрвата нема подршку ни у већини осталих парламентарних странака, због чега они који су га на пречац подржали имају задатак да га помно размотре и смисле како да поправе штету.

С друге стране, можда и није лоше што се овај законски приједлог нашао у процедури, ако се искористи као добра шанса да се коначно уреди РТВ систем у БиХ и до краја испоштује закон из кога је до сада узимано само шта је коме одговарало.

Не искористи ли се то као добра прилика, онда ће се засигурно све срушити до краја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана