Хрватске уцјене

Марина Чигоја

Европа, тачније Хрватска, још једном је запљуснула шамарчину БиХ од којег многима образи сигурно још увијек трну. Као гром из ведра неба одјекнула је у сриједу послијеподне вијест да је камион са сиром, који је коначно из БиХ кренуо пут Европске уније, заустављен уз образложење да БиХ нема на листи земаља које могу да извозе у ЕУ.

 

Не би то сигурно било толико изненађење, јер нам свакојаке забране нису стране, да ова, најновија забрана није стигла исти дан када и одобрење за извоз! Управо ту долази до изражаја сва немоћ и незнање државе БиХ да заштити себе, своје грађане и своје произвођаче. Мимо тога дискутабилна је и сама жалба и разлози због којих је поднесена. Пођимо редом.

Ако је жалба Хрватске у предвиђеном року поднесена, нису ли власти БиХ о њој требале да буду обавијештене раније? Због чега се произвођачима, који ионако нису у сјајном положају, праве додатни трошкови? Ако, с друге стране, жалба није поднесена у предвиђеном року због чега је уопште прихваћена, а БиХ скинута са листе земаља које могу да извозе у ЕУ?

Спорна је и основаност саме жалбе. Иако, званично нигдје није саопштено због чега је Хрватска у посљедњем моменту повукла овакав потез, јасно је да се ту не ради о објективним разлозима. Познато је да Хрватска већ дуже вријеме, а посебно од када је ушла у ЕУ врши снажан притисак и лобира гдје год стигне да Европа натјера БиХ да Хрватској омогући увоз по повлаштеним условима, односно са привилегијама које је имала као чланица CEFTA споразума, а које је изгубила уласком у ЕУ. Губитком тих привилегија, хрватски производи постали су скупљи, а самим тим и мање конкурентни на нашем тржишту. С обзиром на то да на европском ионако нису конкурентни Хрватима је и те како стало до нашег тржишта. Нема сумње да је и овај најновији потез покушај да се БиХ сатјера уза зид и попусти Хрватима. Уколико би до тога дошло, наши произвођачи би били у далеко горем положају него што је то сада случај, тако да је то опција на коју власти БиХ никако не смију пристати. То је, чини се, и њима јасно и у протеком периоду су одолијевали огромним притисцима којима су били изложени.

Треба видјети каква ће бити реакција ЕУ на све ово. Оно што је сигурно је да БиХ не смије сједити скрштених руку. Произвођачи из БиХ, који се дуже вријеме суочавају са бројним баријерама при извозу, траже само исто од своје државе. Вријеме је да их држава заштити, а и себе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана