Хрватска православна заједница

Сандра Милетић
Хрватска православна заједница

Да се Србима у Хрватској изгледа никако не пише добро, показује и оснивање "Хрватске православне заједнице" (ХПЗ) које је у току.

Да није ријеч о нимало безазленом удружењу, које негира Србе и Српску православну цркву, показује и то што оно у свом програму заступа исте идеје као и Aнте Павелић и усташка НДХ која је физички ликвидирала велики дио српског живља, а преостали дио хтјела је да уништи стварајући Хрватску православну цркву.

Један од оснивача ХПЗ-а је Иво Матановић који је истакао да је циљ да ово удружење прерасте управо у хрватску православну цркву.

Представници Срба и СПЦ у Хрватској већ су упозорили на то да је крајња намјера регистрације "Хрватске православне заједнице" у Огулину нестанак Срба у Хрватској.

Није, кажу, то никаква тајна, јер је то објављено на сајту овог удружења, али мало је оних у Хрватској који ће се због тога забринути, а камоли нешто предузети.

Упозоравају Срби и на то да је циљ оснивања овог удружења чисто економски, јер његови чланови желе само да се докопају српске имовине, укључујући и црквену, као што је рађено и за вријеме Другог свјетског и протеклог рата.

Ситуација је утолико више забрињавајућа јер на овај случај скоро нико од надлежних у Хрватској није оштро реаговао.

Срби у Хрватској и не очекују да ће хрватске власти забранити регистрацију овог удружења, иако су то тражили, те истичу да се од 1993. године до данас ситуација у Хрватској није битно промијенила, бар не према СПЦ.

Општепознато је да у Хрватској постоји више усташких удружења која су регистрована деведесетих година и несметано дјелују и данас.

Нека од њих су 2008. године потписивала петицију да се забрани рад СПЦ на територији Хрватске и да се оснује "хрватска православна црква".

Тако се ради у Хрватској, док се свугдје у цивилизованом свијету, у земљама које се декларишу као демократске и сами покушаји да се формирају организације које пропагирају насиље или уништење једног народа строго кажњавају.

У Хрватској, изгледа, важи друга врста демократије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана