Хрватска баријера увозу из БиХ

Драгана Орловић

БиХ је суочена са многим баријерама у спољнотрговинској размјени, а посљедњи примјер је Хрватска и њена нова одлука о енормном поскупљењу таксе за фитосанитарни преглед воћа и поврћа из трећих земаља, међу којима је и БиХ.

 

Наше комшије у Европској унији једноставно су одлучиле да прошире списак воћа и поврћа које мора проћи фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, одредивши при том таксе чак и 22 пута више од досадашњих. Баш лијепо од њих. Комшијски. Нисмо у ЕУ, па ко нас шљиви.

У Хрватској су се изгледа на овај начин досјетили да, ето, могу заштитити своје сељаке и домаћу пољопривреду. Предсједник тамошње Привредне коморе коментаришући овај нови Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа са тржишним стандардима задовољно је поручио да на увоз из ЕУ заиста не могу утицати, али на онај из трећих земаља могу. При томе очигледно нису марили за БиХ, којој је тим потезом маневарски простор сужен, па смо принуђени да пажљиво и што прије размотримо како да на њега одговоримо.

Очи многих воћара и повртара упрте су у надлежне, док министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић обећава ће БиХ реаговати на ову одлуку Хрватске. Биће консултовани, кажу, и министри трговине и пољопривреде из земаља ЦЕФТА да би можда био послат заједнички одговор Хрватској и да би је упозорили на сметњу слободној трговини, што није у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Наш одговор могао би, на примјер, бити и детаљнија контрола камиона који долазе из Хрватске, што би била јасна и прикладна порука овој земљи да то што раде није баш најисправније.

Нешто слично ће можда и предузети у Србији, која такође подлијеже новим папреним цијенама хрватских такси.

Било који договор и план који буде смишљен треба што прије реализовати, јер домаћа пољопривреда у БиХ више нема времена да чека да је неко заштити. На надлежнима је да се напокон ухвате у коштац са све већим наметима и баријерама, које нам прије свега долазе из комшијског дворишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана