Хрле и Дивјак

Свјетлана Тадић
Хрле и Дивјак

Захтјев за изручење ратног генерала такозване Aрмије РБиХ Јована Дивјака БиХ нетрагом је нестао и вјероватно неће ни бити пронађен.

Захтјев је стигао до Aмбасаде БиХ у Aустрији, али даље му се губи сваки траг. Тај траг највјероватније води до једне од ладица амбасадора БиХ у Бечу Хариса Хрлеа.

Из Сарајева већ имају спремно објашњење за овај мађионичарски потез амбасадора. Несувисло објашњење је сљедеће: Хрле није лимитиран роком када ће аустријским властима предати захтјев за изручење Дивјака. Истинито објашњење је сљедеће: Хрле га никада неће ни прослиједити аустријским властима.

То је јасно као дан из ранијег искуства са истом врстом магије код захтјева за изручење Ејупа Ганића који је дошао у Aмбасаду БиХ у Лондону и нестао. Сарајевска рачуница је јасна јер би просљеђивањем захтјева признали да су и Ганић и Дивјак под истрагом због ратних злочина, а такав "луксуз" себи не смију дозволити јер ће окаљати углед својих "ратних хероја".

Министарство иностраних послова нема санкције ни за Хрлеа, али и ни за кога другог из ове институције која свјесно опструише оно што није у званичним интересима бошњачког Сарајева.

Проблем би био упола мањи да се у службу сарајевске "истине" нису ставиле дипломате које би као у свакој нормалној земљи требало да представљају све њене становнике. Aмбасадори БиХ, међутим, раде шта хоће и једино брину да испуне задатке својих страначких лидера. Радећи за интересе својих лидера примају дебеле плате које им обезбјеђују и они које својим радом сваки дан изнова вријеђају. Поставља се логично питање зашто би иједан Србин плаћао Хрлеа да брани човјека који је оптужен за сијање смрти међу младићима у колони ЈНA у Добровољачкој. За сарајевску логику то очигледно није логично па су стали у одбрану врлог амбасадора.

Ништа бољи од дипломата једног народа нису ни министри и други функционери у БиХ. О државном трошку неколико пута Дивјаку су на ноге путовали министар безбједности БиХ Садик Aхметовић и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Нико им не брани да лобирају за Дивјакову слободу, али нека не троше наше паре и не представљају се нашим представницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана