Храбри и домишљати шверцери

Данијела Бајић

Да држављани БиХ и странци покушавају преко границе илегално да преведу све и свашта, најбоље потврђују цариници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, који су протекле године одузимали од одстријељених птица до помфрит резача, сира за пицу и рукавица за длаке.

Кад се све сабере и одузме, цариници УИО БиХ су лани заплијенили робу у вриједности од 19,214 милиона КМ, а с обзиром на то да казне нису мале, “шверцери” су јако храбри и домишљати.

Тако је прошле године држављанин Србије преко границе покушао да пренесе 96-одстотни алкохол у количини од 75 литара, скривен у унутрашњости трактора испод хаубе, док су држављани БиХ у гепеку аута и бункеру аутобуса покушали да пренесу укупно 806 комада контактних сочива у вриједности од 16.719 КМ.

Испод сједишта аутомобила један држављанин БиХ је лани покушао да пренесе и 2.597 кесица камагре у вриједности 7.260 КМ.

Међу прошлогодишњим храбрим шверцерима био је и један држављанин Италије, који је из БиХ у вратима возила покушао да изнесе чак 31 одстријељену птицу, које очигледно доносе одличан профит, јер су и неколико година раније полицијски службеници спријечили кријумчарење 430 замрзнутих очишћених птица.

Италија је изгледа годинама земља одредишта кријумчарења одређених птица, с обзиром на то да у тамошњим ресторанима имају велику гастрономску вриједност.

У данашње вријеме људи на све начине покушавају да обезбиједе све што им треба за егзистенцију па тако неку робу која је јефтинија купују у другој земљи. Има и становника који, да би зарадили, робу купљену по много нижим цијенама у иностранству препродају код куће.

Тако да се цариници сваког дана суочавају са путницима који покушавају да из БиХ или кроз њу пренесу тајну робу, мада има и оних који због неинформисаности остану без неких личних ствари.

Због тога се савјетује путницима да пред сваки полазак на пут напишу списак, ако ништа, бар оних вреднијих ствари и овјере га, па приликом преласка границе један примјерак оставе надлежним органима, да током повратка не би остали без те робе.

На примјер, ако на пут са собом носимо лаптоп, а при томе по изласку из своје земље нисмо оставили неки писани траг на граници, очекивано је да ће цариницима то бити сумњиво, јер се привремено одузима и роба за коју власници немају фактуру, а нешто чисто сумњам да уз себе путници носе и старе рачуне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана