Ход по ивици

Ведрана Кулага Симић
Ход по ивици

БиХ тачно не може без проблема на политичкој сцени и рециклирања прича које једино и служе за подизање тензија у међусобним односима и притиска код свих нормалних становника ове и овакве земље.

И опет је имовина спорна. И опет је прича покренута из ФБиХ у којој лидери не могу мјесецима да се договоре о формирању тамошње владе, али зато су као сложни, као најбоља браћа, када треба да крену у нови поход на Српску и на надлежности. Тада све може, па макар се одмах послије стављања потписа на ту фамозну заједничку изјаву, како се у народу каже, похватали за вратове.

Али то нам је што нам је. Осуђени на отварање старих, запаљивих тема када нема паметнијег излаза из проблема.

То је давно испробани рецепт с обје стране међуентитетске линије када гори под ногама због ових или оних паметнијих и основних животних питања. Већ је јасно да ће овај потез федералних политичара поново гурнути БиХ у кризу, а то су и сами знали када су се одлучили да, на овај начин, ставе власништво над имовином на дневни ред.

Дакле свјесно су кренули у провокацију, али такође се унапријед зна да ће и овај пут Република Српска бити једини кривац за ситуацију која ће настати у домаћим политичким водама, јер, наравно, неће изостати реакција на потез федералних функционера.

У Уставу БиХ који је, између осталог, објављен јасно на званичној интернет страници Уставног суда БиХ, на који се позивају политичари из ФБиХ, пише да се БиХ састоји од два ентитета - Федерације БиХ и Републике Српске и то је нешто што ни у политичком Сарајеву ни у појединим страним адресама, ни оволико година послије Дејтона не могу да прихвате.

То је и један од разлога, уз одређене личне интересе, због којег је ова земља у сталном грчу, умјесто да користи своје различитости и крене напријед ка далеко бољој будућности.

Због таквих сулудих умова који свјесно траже немогуће вртимо се годинама у истом кругу, без наде да ће они, на којима и јесте одговорност за процесе у овој земљи, пронаћи излаз. Можда јер не знају, а можда јер заправо њима све ово, из неког разлога, и одговара.

Било како било, имовина није нешто око чега треба да се полемише, јер је све ријешено. И заправо одговор лежи у питању због чега је, ето, то власништво спорно посљедњих година, а не од почетка? Зашто баш данас, а не јуче?

Републички званичници нови одговор на напад на имовину Српске најавили су за данас. Какав год да буде, а мора бити паметан и реалан, изазваће сада и реакције на другој страни која је све ово, поново, и закувала, тако да је сасвим извјесно да смо на прагу нове политичке кризе за коју ће вјероватно многи рећи да је једна од највећих у постдејтонској БиХ, а заправо је изрежирана до детаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана